Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuli zabranu

Mein Kampf prvi put se nakon rata objavljuje na njemačkom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bavarska posjeduje autorska prava za knjigu i blokirala je sve pokušaje objavljivanja novog izdanja na njemačkom jeziku zbog bojazni da bi to moglo potaknuti novo buđenje desnice. Sad je došlo do promjene.

Prvi put od Drugog svjetskog rata u Njemačkoj će se objaviti autobiografski manifest Adolfa Hitlera 'Mein Kampf' (Moja borba), piše Independent.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Slika nije dostupna U prodaji od 2016. 'Ova je knjiga preopasna za opću javnost'

Bavarska posjeduje autorska prava za knjigu i blokirala je sve pokušaje objavljivanja novog izdanja na njemačkom jeziku zbog bojazni da bi to moglo potaknuti novo buđenje desnice. Međutim, autorsko pravo istječe iduće godine.

VIDEO Pogledajte prvi i jedini intervju s Hitlerovom sestrom

Plan da se knjiga s akademskim komentarom objavi početkom 2016. odobren je 2012. godine. No, u prosincu prošle godine ideja je blokirana nakon pritužbi preživjelih žrtava holokausta. Bavarska je odlučila da se knjiga ipak nikad ne bi trebala pojaviti u tiskanom izdanju na njemačkom jeziku.

A onda opet promjena. 'Predomislili smo se', rekao je u srijedu Ludwig Spaenle, bavarski ministar kulture. Baavarska se, objasnio je, neće protiviti projektu jer to nije u interesu slobode znanosti.

Iako je država trebala pružiti financijsku potporu, od te ideje su odustali i knjiga će se objaviti od strane minhenskog Instituta za suvremenu povijest.

Knjiga je izvan Njemačke dostupna desetljećima. Hitler je Mein kampf napisao 1924. godine dok je služio četverogodišnju zatvorsku kaznu. Sadrži njegovo mišljenje o rasnoj čistoći i mržnji prema komunistima i Židovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene