Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marakeški sporazum

Njemačka stala u obranu Marakeškog sporazuma

Južnoamerički migranti putuju prema SAD-u (Foto: AFP) - 3
Južnoamerički migranti putuju prema SAD-u (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija +0 Južnoamerički migranti putuju prema SAD-u (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/1 >>
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je stalo u obranu UN-ovog sporazuma o migracijama nakon što se Austrija odlučila iz njega povući, kao i Sjedinjene Države, Mađarska i Austrija. Glasnogovornik ministarstva rekao je da Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama neće ugroziti suverenitet država te da je riječ o neobvezujućoj političkoj deklaraciji, a ne obvezujućem sporazumu.

Njemačka krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) pozvala je u srijedu njemačku vladu da slijedi Austriju i povuče se iz tog dokumenta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Treći u samo nekoliko dana Prišao joj u knjižnici i nabio ju u glavu: Političarki pružena pomoć, traga se za napadačem Njemački kancelar Olaf Scholz "Učiti iz prošlosti" Scholz reagirao na planove ekstremnih desničara o protjerivanju stranaca: "Moramo zbiti redove"

"Pakt formulira ciljeve. Kako će se te ciljeve provesti, ovisi o državama članicama, posebno kada je riječ o sprječavanju ilegalnih migracija, ali dopuštajući mogućnost legalne migracije", rekao je glasnogovornik njemačkog MVP-a.

Dodao je da će kriteriji po kojima će se migrantima moći dopustiti da ostanu kao i njihov broj ostati u nadležnosti država.

Proces izrade Globalnog kompakta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a u srpnju, a trebao bi biti potpisan u Maroku u prosincu pa se naziva i Marakeškim sporazumom.

SAD je prvi kazao da mu se neće pridružiti, a Australija, Mađarska i sada Austrija odlučile su da će se povući.

Postoje naznake da bi se povući mogle i Poljska, Italija i Češka.

(Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene