Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s piratima

Njemačka bi mornarica mogla preoteti otete brodove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antipiratska flotila Europske unije mogla bi silom preoteti brodove koje su oteli somalski pirati, rekao je njemački ministar obrane Franz Josef Jung u istočnoafričkoj luci Džibutiju.

Rekao je to dan uoči isplovljavanja njemačke fregate Karlsruhea iz Džibutija. Brod će se priključiti tzv. Operaciji Atalanta, protupiratskoj misiji koja je počela početkom prosinca.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin smijenio zapovjednika ruske mornarice Velika promjena Putin se nakon gubitaka odlučio na zaokret: Smijenio ključnog čovjeka Crnomorske flote Hrvatska vojska Hrvatska vojska Dok je jedni izbjegavaju, drugi uživaju: "Od malena me zanimala vojska, taj neki adrenalin"

Prije je Njemačka tvrdila da će se Atalanta uglavnom baviti pratnjom brodova koji nose pomoć u somalske luke da pirati ne bi ukrali teret. Jung je sada rekao da će Nijemci i aktivnije djelovati bude li trebalo.

Prema njegovim riječima, mornarica je od njemačkih federalnih vlasti dobila dosad najšire ovlasti za djelovanje u inozemstvu, a Njemačka ima komandose koji su sposobni zauzeti brod.

Osim toga, rekao je da Nijemci neće pirate beskonačno dugo držati zatočene na Karlsruheu, nego će se pobrinuti da oni koje zarobe završe na sudu u Africi, a u nekim slučajima čak i u Njemačkoj.

'Nitko ne želi plutajući Guantanamo', rekao je njemački ministar, aludirajući na američki zatvor na Kubi u kojemu su islamski borci, a mnogima još nije suđeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene