Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekomjernom dozom morfija

Nizozemski redovnik vjerojatno ubijao duševne bolesnike pedesetih godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
37-oricu dječaka koji su početkom pedesetih godina prošlog stoljeća umrli u nizozemskoj psihijatrijskoj bolnici koju je vodila katolička crkva vjerojatno je ubio redovnik zadužen da se o njima brine, rekli su tužitelji.

U danas objavljenom izvješću tužitelji su rekli da je dječacima koji su umrli od 1952. do 1954. godine u bolnici Svetog Josipa u gradu Heelu brat Andreas vjerojatno dao prekomjernu dozu morfija. To je posljednji u nizu skandala koji su pogodili u crkvu u Nizozemskoj gdje je prošle godine neovisno povjerenstvo utvrdilo da je 20.000 maloljetnika spolno zlostavljano u katoličkim sirotištima, školama i sjemeništima od 1945. do 1981. godine.

Pročitajte i ovo Jill Dando Tko je na snimci? Novi trag u ubojstvu omiljene britanske voditeljice: Sumnjaju da joj je presudio poznati srpski zločinac Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

>> Sedam svećenika pod istragom zbog zlostavljanja maloljetnika

Tužitelji su rekli da je brat Andreas umro te da više nema živućih osumnjičenika. Da je živ postojalo bi dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka. Istraga je pokrenuta nakon što je povjerenstvo uočilo neubičajeno visok broj umrlih u bolnici prije šezdesetak godina. Guus Vestraelen, liječnik u ustanovi, gotovo je sigurno "pokrivao" brata Andreasa krivo navodeći uzroke smrti, no i on je u međuvremenu umro.

"Na temelju utvrđenih činjenica brat Andreas bi bio osumnjičen da je još uvijek živ", napisali su tužitelji. Oni su rekli i da je roermondska biskupija, gdje se nalazila bolnica, za sumnjive smrti saznala do 1958. ali da nije obavijestila vlasti. "Biksupija nalazi neobjašnjivim to što tada nije prijavila te događaje", rekla je biskupija u četvrtak u izjavi o, kako je rekla, "uznemirujućim" nalazima. Biskupija je izrazila i žaljenje što unutarnja istraga provedena pedesetih godina nije utvrdila činjenice. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene