Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Malezijski zrakoplov koji se srušio u Ukrajini bio je 'pogođen većim brojem iznimno brzih projektila' i raspao se u zraku, zaključak je nizozemskih istražitelja.


Malaysia Airlines MH17 raspao se u zraku, a pogođen je velikm brojem vrlo brzih projektila, zaključak je istrage nizozemskih avijatičara, objavio je CNN.

Vezani članci Koronavirus u Kijevu Bacili neiskorištena cjepiva protiv korone jer se liječnici nisu pojavili na dogovorenim terminima: "To je vrlo loše, ali nema druge opcije" Polijetanje zrakoplova (Foto: Arhiva/Dusko Marusic/PIXSELL) U 2020. manje letova i fatalnih nesreća, ali više žrtava od godine prije

U izvještaju stoji kako nije bili nikakvih znakova upozorenja da sa zrakoplovom nešto nije uredu. 'Nema naznaka da je pad MH17 uzrokova tehničkom greškom ili djelovanjem posade', stoji u priopćenju.

'Separatisti su htjeli oboriti ruski avion kako bi nas Putin napao'

Podsjetimo, zrakoplov se srušio na području istočne Ukrajine 17. srpnja. Pri tom su poginuli svi putnici i članovi posade, odnosno 298 ljudi.

Boeing 777-200 'raspao se u letu, vjerojatno zbog strukturalnih oštećenja koje je prouzročio veliki broj projektila velike brzine koji su izvana pogodili zrakoplov', zaključio je Nizozemski ured za sigurnost koji vodi multinacionalnu istragu.

Protuzrakoplovne rakete imaju blizinski upaljač koji aktivira eksplozivno punjenje na određenoj udaljenosti od cilja, uslijed čega veliki broj metalnih krhotina rakete oštećuje zrakoplov,
OVV (nizozemski ured za sigurnost koji vodi multinacionalnu istragu) nije imao pristup mjestu pada zrakoplova, koje je na području sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista, nego se oslanjao na podatke iz crnih kutija i komunikaciju s kontrolom leta, te satelitske slike i radarske informacije u svom preliminarnom izvješću.

U izvješću se ne navodi tko je kriv za rušenje zrakoplova.

Konačno izvješće bit će objavljeno do godišnjice pada zrakoplova.

Međutim, separatisti su ustvrdili u utorak nakon objave izvješća da ono potvrđuje da je zrakoplov srušila Ukrajina.

Amerikanci i Ukrajinci za pad zrakoplova okrivljavali su ruske separatiste koji upravljaju područjem na koje je avion pao, navodeći da su ga srušili koristeći vojnu opremu. Separatisti niječu odgovornost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook