Nizozemska kraljica Maxima već neko vrijeme nosi kaput koji je odjednom podigao puno prašine.


Iako ga nosi već neko vrijeme tek je ovog tjedna na kaputu 44-godišnje nizozemske kraljice Maxime tijekom posjeta medicinskom centru u njemačkom Nuremburgu, primijećeno da je na kaputu izvezena svastika.

Vezani članci Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168 Koronavirus, ilustracija - 2 Broj novih infekcija leti im u nebo, ali ne raste broj hospitalizacija

Poznata po svojoj ljubavi prema dizajnerskoj odjeći, nizozemska kraljica Maxima kaputom dizajnera Claesa Iversena uzrokovala je zgražanje javnosti. 'Koji je idiot odgovoran za odabir Maximine odjeće?', napisala je jedna tviterašica.

 

Pojedini korisnici društvenih mreža kraljicu su branili argumentom da znak na kaputu više liči na budistički simbol nego nacistički. Drugi su pak podsjetili da je nitko nije kritizirao kada je isti taj kaput nosila prilikom posjeta Danskoj prošle godine.

Svastika ili kukasti križ izvorno je simbol koji donosi sreću. Kao simbol se kroz povijest javljala u brojnim kulturama širom svijeta, ali u modernom dobu, nakon što su je koristili nacisti, postala je omražena te je u pojedinim zemljama njezino korištenje zabranjeno.