Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kardinali i biskupi prikrivali su to''

Novi skandal potresa Katoličku Crkvu: Otkrivena spolna zlostavljanja djece u Nizozemskoj

Tužno dijete (Ilustracija: Getty)
Tužno dijete (Ilustracija: Getty)
Više od polovine nizozemskih biskupa i kardinala koji su bili u službi između 1945. i 2010. znalo je za spolna zlostavljanja koja su se odvijala unutar nizozemske Katoličke Crkve, pišu u subotu nizozemski mediji.

"Kardinali i biskupi prikrivali su spolna zlostavljanja što je njihovim počiniteljima omogućilo da bude još više žrtava", piše list NRC.

Pročitajte i ovo vlč. Ivan Terze Svjetski dan mladih Tisuće mladih u Lisabonu moli s papom Franjom: "Mladi se ponovno vraćaju Crkvi" Papa Franjo Svjetski dan mladih Posjet pape u Portugalu u sjeni seksualnog zlostavljanja svećenika: "Ovo je izvrsna prilika za Crkvu da učini nešto"

Katoličku Crkvu posvuda u svijetu ne prestaju potresati novi skandali svećenika pedofila koje su prikrivali njihovi nadređeni u ime zaštite te vjerske institucije.

"Dvadeset od 39 kardinala, biskupa i pomoćnih biskupa umiješano je u spolna zlostavljanja unutar nizozemske Katoličke Crkve između 1945. i 2010.", rezultati su koje objavljuje NRC na temelju široke istrage.

"Četvorica među njima zlostavljala su djecu, a ostalih 16 je omogućilo počiniteljima pedofilima premještanje u druge župe gdje su nastavili sa zlostavljanjem novih žrtava", stoji u listu.

Na upit novinara AFP-a nizozemska Katolička Crkva "potvrdila je dio informacija", uz napomenu da se ostale temelje na anonimnim informacijama koje prenosi Crkveni ured za prihvat žrtava.

"Imena većine biskupa poklapaju se s onima koja su navedena u izvješću što ga je 2010. sastavila Crkva", kazala je glasnogovornica nizozemske Katoličke Crkve Daphne van Roosendaal. Većina biskupa čija su imena navedena u izvješću, preminula je. Nijedan biskup kojega spominje NRC više nije aktivan, a oni koji su još živi nisu željeli reagirati, piše list.

Povjerenstvo pape Franje protiv pedofilije u nedjelju je upozorilo da bi borba protiv spolnog nasilja djece trebala postati "prioritet" Katoličke Crkve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene