Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema prijevremenim rezultatima objavljenim u četvrtak, Nizozemska slobodarska stranka (PVV), poznata po krajnje ekstremnim stavovima prema islamu i useljeništvu, čiji je predsjednik Geert Wilders, osvojila je najviše glasova u gradu Almereu, u sklopu jučer održanih lokalnih izbora u toj zemlji.


U Almereu je PVV osvojila 21,6 posto glasova, a Radnička stranka koja je pobijedila na prethodnim lokalnim izborima, ove je godine u tome gradu osvojila 17,6 posto glasova birača. Do sada su prebrojani glasovi na 96 od 98 biračkih mjesta u Almereu. U Den Haagu je PVV osvojila drugo mjesto, iza Radničke stranke, koja je ondje zadržala prvo mjesto. 'Ponavljanje dobrih rezultata iz Den Haaga i Almerea moguće je i u drugim nizozemskim gradovima. To je odskočna daska za našu pobjedu', kazao je kontroverzni lider stranke Wilders.

Vezani članci Bajkoviti prizori - 5 Snima bajkovite prizore koji su pravi melem za dušu, svakako zavirite u galeriju Slika nije dostupna Počeli izbori ključni za budućnost Europske unije

Stranka je osnovana 2006., a na lokalnim izborima sudjeluje prvi put. Na lanjskim izborim za Europski parlament osvojila je 16,7 posto glasova. Wilders je svojedobno izjavio kako se želi boriti 'protiv islamizacije Nizozemske'. Oko 12 milijuna Nizozemaca u srijedu je pozvano na lokalne izbore za 393 gradska vijeća, što je provjera raspoloženja birača tri mjeseca prije prijevremenih parlamentarnih izbora 9. lipnja. (Hina)