Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zatvori su građeni tako da je iz njih teško ili nemoguće pobjeći. No, bijeg je oduvijek bila jedna od glavnih inspiracija zatvorenika koji su uspjeli izmaknuti zatvorskoj kontroli na najnevjerojatnije načine. Ovo su neki od njih.


Dvojica ubojica, Richard Matt i David Sweat, pobjegli su tijekom proteklog vikenda iz jednog od najstrože čuvanih zatvora u SAD-u. Podzemnim tunelom cijevi dokopali su se malenog gradića  Dannemora. Na žutom post-it papiriću svojim su progoniteljima ostavili nasmiješenog lika i poruku: 'Ugodan vam dan!'

Vezani članci Ulaz u zatvor Remetinec (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) U nevjerojatnom pokušaju bijega iz zatvora ozlijeđeni policajci: Pobuna prekinuta tek nakon dolaska pojačanja Slika nije dostupna Bez problema zbrisali iz strogo čuvanog zatvora, objavljena snimka kako im je to uspjelo

Nadine Vaujour bila je toliko odlučna da svoj supruga izbavi iz pariškog zatvora da je odlučila naučiti upravljati helikopterom. U svibnju 1986. Michael Vaujur popeo se na krov zatvora tako što je osoblju prijetio granatama koje su u stvari bile oslikane nektarine. Nadine ga je na krovu pokupila helikopterom koji se spustio na nogometno igralište. Otuda su se odvezli, no nisu baš imali sreće jer su ubrzo uhvaćeni - Michael je pokušao opet opljačkati banku, pogođen je u glavu, ali je preživio.

Bijeg helikopterom očito je popularan u Francuskoj. Pascal Payet pokušao je tako pobjeći ne jednom nego tri puta! Prvi put 2001., zatim nakon dvije godine te na kraju 2007. godine. Svaki put je uhvaćen.

Sinonim za zatvor iz kojeg je bilo nemoguće pobjeći je Alcatraz - otok, okružen stijenama, jakim strujama. No, ništa nije nemoguće.

Daleke 1962. Frank Morris i braća John i Clarence Anglin uspjeli su u svojim ćelijama proširiti otvore od ventilacije i provući se kroz njih. U krevete su stavili krpene glave s pravom kosom kako bi stražari mislili da su u krevetu. Za bijeg su koristili kabanice stražara od kojih su napravili prsluke za spašavanje i za koje su se držali u vodi. No, ni danas se ne zna jesu li uspjeli doći na drugu stranu zalijeva San Francisco.

BIJEG IZ 'MALOG SIBIRA' 'Šarmantni' ubojica zaveo čuvaricu zatvora i nagovorio na nemoguće

Choi Gab-bok imao je mnogo vremena za ubijanje tijekom 23 godine koliko je proveo u zatvoru. No, on je bio dobar u yogi, a svoju je vještinu odlučio iskoristiti za bijeg iz zatvora u Daegu, u Južnoj Koreji. Jedne noći 2012. uspio se provući kroz otvor na vratima ćelije predviđen za ostavljanje hrane zatvorenicima.

Da stvari budu u pravoj perspektivi, Choi je bio visok 1,5 metar i težak 43 kilograma. A otvor je bio 45 centimetara širok i 15 centimetara visok. Kako bi lakše proklizao, Choi je cijelo tijelo namazao mašću. Ipak, uhvaćen je nakon samo šest dana i vraćen u ćeliju s mnogo manjim otvorom za hranu, piše CNN. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook