Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapovjednik tvrdi

'Nismo smaknuli Gadafija, pokušao sam mu spasiti život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik snaga koje su uhvatile Moamara Gadafija tvrdi isto što i Nacionalno vijeće, a to je da on nije smaknut.

Prijelazno vijeće već je ranije objavilo kako je Gadafi ubijen u unakrsnoj vatri. Isto tvrdi i zapovjednik snaga koje su uhvatile bivšeg libijskog vođu. Omran al-Oweib otkrio svoju verziju posljednjih Gadafijevih trenutaka. On je za BBC izjavio kako je Gadafi, nakon što je izvučen iz cijevi u kojoj se krio, prehodao 10-ak koraka u rukama boraca pobunjeničkih snaga te je zatim pao pokošen metkom koji je ispaljen tijekom razmjene vatre između snaga prijelaznog vijeća i boraca Gadafijevog režima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presudio mu metak u želudac Pogledajte gdje se skrivao Gadafi neposredno prije smrti Slika nije dostupna Proturječne informacije Ubijen i Saif Gadafi?

'Nisam vidio tko ga je ubio niti kojim je oružjem ubijen', rekao je al-Oweib i dodao da je istina da je dio njegovih boraca želio upucati bivšeg libijskog vođu, ali da je to uspio spriječiti. No, ne i njegovu smrt. 'Pokušao sam mu spasiti život, ali nisam ništa mogao učiti', rekao je zapovjednik pobunjeničkih snaga.

Global Post piše, a pojavila se i snimka na internetu koja prikazuje silovanje Gadafija drvenim štapom. No, ova informacija, isto kao ni autentičnost snimke, nije potvrđena. Moamer Gadafi umro je od rane od metka, rekao je liječnik koji je sudjelovao u obdukciji svrgnutoga libijskoga vođe. 'Umro je od rane od metka. To je očito', rekao je taj liječnik, ali nije precizirao je li riječ o rani na lijevoj strani glave koja se vidi na snimkama mrtvoga Gadafija. 'Još ima otvorenih pitanja. Izvještaj moramo predati glavnom tužitelju. Ali sve će biti objavljeno. Ništa neće biti skriveno'. dodao je. Obdukcija je obavljena u mrtvačnici u Misrati, gradu dvjesto kilometara istočno od Tripolija.

U tijelu Moamera Gadafija pronađen je metak u glavi i jedan u donjem trbuhu, rekao je u nedjelju jedan liječnički izvor. 'Riječ je o višestrukim ranama. Jedan je metak u abdomenu, a jedan u mozgu', rekao je Reutersov liječnički izvor.

Nove libijske vlasti vratiti će njegovo tijelo rodbini, rekao je Ahmed Džibril, čelnik nacionalnoga prijelaznog vijeća. 'Odlučeno je da se tijelo preda široj rodbini jer nije dostupan nitko od uže obitelji. NTC se konzultira s obitelji. Njegova će obitelj odlučiti gdje će ga pokopati, u dogovoru s NTC-om', rekao je, ali nije objavio kada će predati Gadafijevo tijelo.

Inače, Sanad al-Sadek al-Ureibi, 22-godišnji pripadnik pobunjenika tvrdi da je upravo on bio taj koji je u ubio Moamera Gadafija. Al-Ureibi je objavio na internetu video snimku u kojoj tvrdi da je uhvatio Gadafija i presudio mu sa dva metka. 'Ispalio sam dva metka u njega, jedan u visini prsa, drugi u glavu. On nije odmah umro. Trebalo mu je pola sata za to', rekao je al-Ureibi.

Istovremeno izlaze sramotni detalji u vezi smrti bivšeg libijskog vođe. Aisha, Gadafijeva kći koja je zajedno sa svojom majkom i dva brata izbjegla u Alžir nakon što je Tripoli u kolovozu pao u ruke pobunjenika, nazvala je oca na satelitski telefon odmah nakon što je čula vijest da je uhvaćen.

No, na poziv joj se javio jedan pobunjenik i rekao joj da je 'stari čupavac mrtav', piše Daily Mail. Način na koji je Gadavijevoj kćeri priopćena smrt oca užasnula je mnoge pripadnike Nacionalnog prijelaznog vijeća. Dio njih smatra da je odvratno nekome na taj način priopćiti takvu vijest.

Novi detalj o događanjima neposredno prije i poslije Gadafijeve smrti u još nejasnim okolnostima, proizašao je iz brojnih pokušaja rasvjetljavanja što se točno dogodilo. Dok neke snimke i analize daju naslutiti da su pobunjenički borci smaknuli Gadafija, prema nekim verzijama radi se o 17-godišnjaku koji je Gadafija usmrtio njegovim vlastitim pozlaćenim pištoljem, privremena vlast tvrdi da je ubijen u unakrsnoj vatri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene