Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nikolić: ’Ja bih se bojao Boga da sam uhitio Karadžića’, Cvetković pozvao Mladića da se preda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik predsjednika Srpke radikalne stranke Tomislav Nikolić ocijenio je kako je uhićenje Radovana Karadžića težak dan u povijesti Srbije jer on nije ratni zločinac i zaslužno je postao postao mit i legenda.

Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da se Karadžić žrtvovao za svoj narod, a njega je žrtvovao režim Borisa Tadića koji je lanac propagandnih marioneta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Misteriozan prizor Vidite li ga i vi? Vjeruje da je snimio anđela na mjestu gdje su nekoć stajali Blizanci Slika nije dostupna Nikolić: 'Kosovo neće u UN dok Srbija ima prijatelje u Vijeću sigurnosti'

"Sve ćemo učiniti i upotrijebiti sva demokratska sredstva kako bi u najkraćem roku počistili ovu vlast", kazao je Nikolić i dodao kako će koristi sve oblike političke borbe pa i masovne prosvjede. 

Prema njegovim riječima, Karadžić je uhićen u petak 21 i 30 navečer na autobusnoj liniji 73. Nikolić je svima koji su sudjelovali u uhićenju poručio kako je božija kazna ponekad surova i dodao 'ja bih se bojao Boga'. 

Nikolić je istaknuo kako SRS neće više 'trpjeti ovakav RTS' jer RTS mnogo više pripada onima koji su iznenađeni uhićenjem Karadžića nego onima koje to raduje i dodao kako im neće biti teško zaustaviti rad RTS-a. 

Udruge smatraju da je Karadžićevo uhićenje bitan iskorak za demokraciju u Srbiji 

U Srbiji su reakcije na uhićenje Radovana Karadžića podijeljene na one koji smatraju da je to nužni korak koji je Srbija morala učiniti kako bi se i stvarno približila europskim vrijednostima i one koji smatraju da je to izdaja Srbije u čemu prednjače srpski radikali i ekstremističke udruge koje najavljuju i prosvjede.

Predsjednik srbijanske vlade, demokrat Mirko Cvetković izjavio je da je uhićenjem Radovana Karadžića država Srbija 'učinila krupan korak'. Pozvao je preostalu dvojicu odbjeglih haaških optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, da se predaju.

Nevladina udruga Igmanska inicijativa pozdravila je 'Karadžićevo uhićenje jer je ono značajno i za jačanje kredibiliteta prema susjedima i zemljama Europske unije koje su izručivanje osumnjičenih za ratne zločine stavile kao jedan od najznačajnijih uvjeta za nastavak procesa pridruživanja Srbije EU', priopćila je ta udruga.

Udruga građana za demokraciju i civilno obrazovanje ocijenila je da je uhićenje Radovana Karadžića značajan događaj zbog pokazane odlučnosti srbijanske Vlade da ispuni obećanja i uspostavi pravnu državu.

Nevladine udruge- Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski krug, Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u zajedničkom priopćenju izražavaju nadu da će 'nakon ovog uhićenja doći do temeljne promjene odnosa prema nedavnoj prošlosti' i do 'ostvarivanja pravde za žrtve zločina učinjenih u naše ime'. U priopćenju se uz ostalo traži 'sveobuhvatna istraga i kazneno gonjenje svih onih koji su godinama činili mrežu zaštitnika i jataka haaških optuženika'.

Po mišljenju ravnateljice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, uhićenje će imati 'povijesne posljedice'. Ona je ukazala na to da u bivšoj Vladi premijera Vojislava Koštunice nije bilo govora o uhićenju i da se ono dogodilo kad je on sišao s vlasti i to u vrijeme Vlade u kojoj je ministar policije Ivica Dačić, visoki dužnosnik u Miloševićevu režimu. 'Ma koliko se on ograđivao, ostaje povijesno relevantno da se to dogodilo u Vladi u kojoj je on ministar policije', rekla je Kandić.
Ona je u izjavama za brojne medije podsjetila da je Vojno-medicinska akademija bila nezaobilazno mjesto za sve haaške optuženike i da treba preispitati odgovornost onih koji su vodili tu instituciju.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocijenila je u utorak za agenciju Beta da uhićenje Radovana Karadžića pokazuje kako je bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica bio glavna opstrukcija pri uhićenju i izručenju haaških bjegunaca.

'Uhićenje Karadžića predstavlja kraj jedne epohe i politike koja je bila na liniji očuvanja Miloševićeva naslijeđa. Mislim da je to i veliki iskorak za Srbiju i za njeno uključivanje u europske procese', istaknula je Biserko .

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene