Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan je pas spašen s plutajućih santi leda 29 kilometara od obale Baltičkog mora. Spasili su ga pomorci nakon što je na santama 'zaglavio' još na velikoj poljskoj rijeci Visli, koja ga je odnijela daleko na pučinu.


Rijeka je nesretnog psa, nazvanog prikladno Baltic, nosila zapravo više od 100 kilometara, prije negoli je završio na pučini. Dan prije pokušao ga je spasiti jedan vatrogasac, no led je bio pretanak i spašavanje bi bilo preopasno, iako je pas od obale bio udaljen samo nekoliko metara. Psa su pokušali spasiti još jednom, no i taj je pokušaj propao te se činilo da nesretnik nije preživio jer više nisu stizale informacije o tome da je negdje viđen. No, začudo, Baltic je na santama leda prešao još više 70 kilometara te završio u Baltičkom moru gdje je imao sreću da je na njega naišao brod sa znanstvenicima koji su u tom području provodili znanstvena ispitivanja.

Vezani članci Potraga za nestalim dječakom Potraga za nestalim dječakom obustavljena zbog lošeg vremena: Zaprimljena dva poziva uplašenih građana Slika nije dostupna Crne alge na površini Grenlanda najavljuju dizanje mora

'U očima mu je bio samo strah'

'Nije čak ni cvilio. U njegovim velikim, raširenim očima bio je samo strah', rekao je jedan od mornara koji su spasili psa

Oni su ugledali kako se nešto pomiče u daljini na komadima izlomljenog leda te su odlučili provjeriti o čemu se radi. 'Jedan je mornar mislio da se radi o tuljanu, no onda je primijetio da životinja ima noge, rep i uši', rekla je Natalia Drgas, znanstvenica koja se nalazila na brodu.  Krenula je akcija spašavanja. Psa su najprije pokušali uhvatiti u mrežu, no taj je pokušaj propao.'Pokušali smo brodom približiti mu se što je više moguće. No, trup broda bi onda pomaknuo led i pas se zapravo stalno udaljavao', opisao je probleme na koje su naišli Adam Buczynski, jedan od mornara koji su sudjelovali u spašavanju. Počeo je padati mrak i vrijeme je za Baltica istjecalo kada su pomorci spustili gumenjak te ga konačno dohvatili i podigli na sigurnost palube. 'Nije čak ni cvilio. U njegovim velikim, raširenim očima bio je samo strah', rekao je Adam Buczynski, jedan od mornara koji je sudjelovao u spašavanju.

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

Jan Jachim, kapetan broda, izjavio je da su kojim slučajem prošli tom rutom samo nekoliko minuta kasnije ne bi primijetili psa. 'Jednostavno, našli smo se na pravom mjestu u pravo vrijeme', rekao je Jachim i dodao da svega nekoliko brodova uopće prolazi tim područjem zimi. Ukoliko se ne javi vlasnik spašenog Baltica, bit će udomljen kao maskota broda koji ga je spasio.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju