Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Niinisto pobjednik predsjedničkih izbora u Finskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sauli Niinisto, kandidat konzervativne stranke i proeuropski orjentiran političar, pobjednik je nedjeljnih predsjedničkih izbora u Finskoj sa 62,6 posto osvojenih glasova birača, pokazuju konačni rezultati drugog kruga glasovanja.

Njegov protivnik Pekka Haavisto, iz također proeuropske Zelene lige, osvojio je 37,4 posto glasova, priopćio je ministar pravosuđa nakon prebrojanih glasova. Na izbore je bilo pozvano 4,4 milijuna birača, a izašlo ih je 68,9 posto. To je nešto manje od 72,6 posto birača, koliko ih je izašlo na predsjedničke izbore u prvom krugu održanom 22. siječnja.

63-godišnji Niinisto, bivši ministar financija od 1996. do 2001., bio je i glavni favorit svih anketa uoči izbora. Kao predsjednik neće imati veliku izvršnu moć, osim po pitanju vojske i vanjskih poslova, te također mora zamrznuti svoju stranačku pripadnost. Njegova uloga, međutim, ima veliki potencijalni utjecaj na javno mišljenje.

Vrlo je malo razlike bilo između programa Niinistoa, kandidata vladajuće Nacionalne koalicije, i njegovog protivnika 53-godišnjeg Haaviste iz redova Zelenih, bivšeg ministra okoliša i homoseksualca. (Hina)

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene