Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od političkog nasilja

Nigerija: Predsjednički i parlamentarni izbori odgođeni za 28. ožujka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički i parlamentarni izbori u Nigeriji odgođeni su za šest tjedana i održat će se 28. ožujka, priopćilo je državno izborno povjerenstvo u subotu navečer, popustivši pred logističkim teškoćama i strahom od napada Boko Harama.

"Postoji stanovit broj pitanja koja su presudna za izbore, poput sigurnosti koja nije pod nadzorom neovisnog državnog izbornog povjerenstva (INEC)", rekao je predsjednik povjerenstva Atahiru Džega pred novinarima u Abudži, sedam dana prije planiranog početka izbora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaplijena u Nigeriji Uništena slonovača vrijedna vrtoglavih 11 milijuna dolara: Od praha će se napraviti spomenik Slika nije dostupna Sve priznao policiji RAZBIJENA TERORISTIČKA ĆELIJA Boko Haram mete birao preko 14-godišnjeg dječaka!

"Ako se sigurnost osoblja, birača, promatrača i izbornog materijala ne može zajamčiti, uvelike se ugrožava život mladih i nedužnih ljudi te izgledi za slobodne, pravedne i vjerodostojne izbore", rekao je nakon nekoliko susreta s političkom klasom, civilnim društvom i članovima izbornog povjerenstva iza zatvorenih vrata.

Izborno povjerenstvo je reagiralo na zahtjev državnog savjetnika za sigurnost Samba Dasukija da se izbori odgode za "barem šest tjedana". Predsjednički i parlamentarni izbori koji su se trebali održati 14. veljače pomaknuti su na 28. ožujka. I izbori za guvernere odgođeni su za šest tjedana, za 11. travnja.

Analitičari su rekli da strahuju da će ova odgoda potaknuti političko nasilje u zemlji gdje je 2011. u neredima povezanim s izborima poginulo oko tisuću ljudi.

U subotu su u Abudži na ulice izašli prosvjednici nezadovoljni zbog promjene izbornog kalendara noseći transparente s porukom "Recite 'ne' odgodi izbora" a više organizacija civilnog društva pozvalo je u INEC u zajedničkom priopćenju da "pruži otpor vojnom pritisku" i ne prihvati odgodu.

Osim straha od ponavljanja nasilja, organiziranju izbora ove godine prijeti i Boko Haram koji provodi teror na krajnjem sjeveroistoku zemlje.

Problem je i raspodjela biračkih iskaznica u Nigeriji. Po podatcima INEC-a, od 68,8 milijuna Nigerijaca na izbornom popisu iskaznice je do subote dobilo 46 milijuna birača, ili oko 66 posto, rekao je Džega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene