Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpravnik poslova u BiH

'Dodik ide Miloševićevim putem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik manipulira nacionalističkim osjećajima na način sličan onome kako je to radio Slobodan Milošević, a to čini u pokušaju da izbjegne odgovornost za vrlo tešku gospodarsku situaciju, ocijenio je otpravnik poslova veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill u intervjuu koji je objavio sarajevski 'Dnevni avaz'.

'Milorad Dodik daje mnogo bombastičnih izjava i time mijenja teme, a teme bi trebale biti ekonomske poteškoće u RS i korupcija, no on se ne bavi time nego priča o nacionalizmu. Ne mislim čak ni da on vjeruje u to što priča', kazao je Nicholas Hill, prvi čovjek američkog veleposlanstva u Sarajevu nakon što je prije dva mjeseca istekao mandat dotadašnjem veleposlaniku Patricku Moonu.

Hill je konstatirao kako u postojećim okolnostima 'nije naročito produktivno' uopće razgovarati s Dodikom. Podsjećajući na činjenicu kako je bio na funkciji u Beogradu u vrijeme kada je tamo vladao Slobodan Milošević, Hill je kazao kako postoje sličnosti u načinu na koji je tadašnji srbijanski vođa manipulirao Kosovom s onim što danas u odnosu na status RS radi Dodik.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

>> Kaos u Parlamentu BiH: Prštale teške optužbe i uvrede

'Vidim da se pomalo koristi ta Miloševićeva nacionalistička matrica kako bi se glasačko tijelo zbunilo, kako se ne bi razgovaralo o stvarnim problemima. A ovdje imate ogromnu nezaposlenost, izraženu korupciju i vrlo, vrlo tešku gospodarsku situaciju', kazao je Hill.

Istaknuo je kako je to nedvojbeno odgovornost Dodika no ne samo njega jer je slično stanje i u Federaciji BiH.

Iako nije izravno spomenuo ime predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, Hill je očito aludirao na njega konstatacijom kako je 'jedan političar' pitanje o tome otkuda mu ogromna kuća koju nije mogao steći od plaće okvalificirao kao napad na cijeli jedan narod. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene