Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginule tri osobe

FOTO Nezapamćene poplave u BiH: Raste opasnost u slivu Save!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poplave u BiH odnijele tri žrtve, raste opasnost u slivu Save. RH se uključila u pružanje žurne pomoći Bosni i Hercegovini, kako bi se spasilo ugroženo stanovništvo iz poplavljenih područja i pomogle nadležne institucije BiH.

22:00 Šezdesetjednogošnjak iz Sanskog Mosta treća je žrtva poplava i nevremena koje je posljednjih dana zahvatilo Bosnu i Hercegovinu i u kojem su nabujale rijeke poplavile više gradova.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Suad Selman iz naselja Karića sokak nedaleko Sanskog Mosta pronađen je mrtav nedaleo obiteljske kuće koja je poplavljena. Na tome području izlila se rijeka Sana koja je ugrozila brojna naselja. Središte grada je poplavljeno a kiša nastavlja padati. Cestovna komunikacija između Sanskog Mosta s drugim dijelovima BiH je u prekidu.

DRAMATIČNE SNIMKE IZ ZRAKA U poplavama u BiH poginule 3 osobe

U petak, u poslijepodnevnim i večernjim satima u BiH najkritičnije stanje je na području Bosanske Posavine. Visoki vodeni val iz pritoka Vrbasa, Une, Sane i Bosne stigao je do rijeke Save.

Po riječima premijera Posavske županije Marijana Oršolića, općina Bosanski Šamac je u cijelosti pod vodom, a visina plavnog vala u njegovu središtu je preko metar i pol. Po njegovim riječima vrh vodenog vala je prošao Orašje i ide prema Brčkom. Još dvije osobe poginule su u BiH tijekom petka u aktiviranju više klizišta.

19:30 Hrvatska je Vlada na telefonskoj sjednici u petak donijela Odluku o upućivanju vatrogasnih postrojba i postrojba civilne zaštite Republike Hrvatske za pružanje žurne pomoći Bosni i Hercegovini, kako bi se spasilo ugroženo stanovništvo iz poplavljenih područja i pomogle nadležne institucije BiH, odluka stupa na snagu - odmah.

U BiH se upućuje osam pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) sa četiri vozila i tri čamca; 11 pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe DUZS-a sa četiri 4 vozila; šest pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Krapine s dva vozila.

U pomoć Slavoncima stigli helikopteri, vojska i HGSS

Državna uprava za zaštitu i spašavanje zadužuje se da osigura potrebnu logističku potporu navedenim postrojbama te koordinira sve njihove aktivnosti s nadležnim institucijama BiH, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Financijska sredstva potrebna za provedbu misije pomoći osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu, na pozicijama DUZS-a.

18:00 Poplave kakve se ne pamte pogodile su posljednja dva dana susjedne Bosnu i Hercegovinu,  spasioci nastavljaju dramatičnu borbu s nabujalim vodama koje prijete ugroženom stanovništvu odnoseći i žrtve, dok pomoć počinje pristizati iz Hrvatske, Slovenije, više zemalja EU i Rusije.

Prva žrtva poplave bez presedana u Bosni i Hercegovini je muškarac koji je poginuo pri rušenju kuće u okolici Bijeljine. Klizište koje se pokrenulo u mjestu Cerska kod Vlasenice u potpuno je zatrpalo lokalnu džamiju te je 'odnijelo' stotinjak metara dalje, porušene su dvije kuće. Jedna starija žena je poginula u ruševinama kuće nakon angažiranja klizišta.

Žena poginula u aktiviranju klizišta u općini Vlasenici druga je žrtva poplava u Bosni i Hercegovini u kojoj su zbog obilnih kiša brojna gradska središta odsječena od svijeta, a stanovništvo evakuiraju pripadnici Oružanih snaga i spasioci kojima pomažu i kolege iz regije.

Klizište je zatrpalo obiteljsku kuću u mjestu Cerskoj u općini Vlasenici na istoku BiH pri čemu je smrtno stradala Hanifa Čelebić koja je postala druga žrtva nevremena koje je pogodilo BiH i regiju.

Slovenija u Srbiju i BiH šalje 32 pripadnika civilne zaštite, crpke za ispumpavanje i helikoptere

Plavni val koji je u petak podigao razinu rijeke Vrbas na više od sedam metara zahvatio je i područje Banje Luke gdje je voda prodrla u desetke kuća na rubnim dijelovima grada, odnijela tri pješačka mosta, a zbog oštećenja na trafostanicama bez struje je ostalo više od 8.000 ljudi. Nove poplave bilježe se i u sjeverozapadnoj Bosni, gdje je na bihaćkom području voda koja se izlila iz rijeka Sane i Sanice poplavila središte Ključa, a slično je i u Sanskom Mostu.

Ministarstvo sigurnosti BiH opće stanje u dijelovima zemlje pogođenim poplavama i dalje opisuje kao kritično, no ističe kako vodostaji rijeka polako opadaju. Potvrđeno je kako su općine Maglaj i Doboj potpuno pod vodom te je prekinuta cestovna komunikacija do ovih gradova. Razina rijeke Bosne na području Doboja počela je opadati a tijekom noći u gradu su nastavljene akcije spašavanja stanovništva zarobljenog u stambenim zgradama te dostava hrane i vode. U Maglaju je razina Bosne manja za tridesetak centimetara no grad, uključujući i samo središte, i dalje je pod vodom a iz njega su na sigurno evakuirane na stotine civila.

Kritičnim se opisuje i stanje u općinama Šekovići, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Kotor Varoš, Petrovo, Mrkonjić Grad, Sapna, Gračanica, Gradačac, Kakanj, Olovo, Breza, Visoko, Zenica, Kladanj, Tuzla, Banovići, Lukavac. Nešto bolje u odnosu na četvrtak je u Srebrenici i Bratuncu u istočnoj Bosni, no i dalje je iznimno teško u sjevernim gradovima poput Bijeljine i Tuzle gdje se poplavljene kuće broje u tisućama.

Od jutros se međutim dramatično pogoršava stanje u općinama koje gravitiraju slivu rijeke Save. Iako se očekivao dolazak vodenog vala rijekom Bosnom u Savu, količina vode je tolika da je riječna korita ne mogu primiti. Voda je tako ugrozila Bosanski Šamac, gdje je također počela plaviti kuće.

Liječnici u Maglaju čamcem se probijaju do žene koja rađa

Ministarstvo sigurnosti upozorilo je kako su poplave pokrenule velik broj klizišta zbog čega je blokiran veći broj magistralnih i regionalnih cesta, brojni mostovi su urušeni, a neki dijelovi gradova i naselja su bez električne energije i pitke vode. Tako je klizište na rubnim područjima Sarajeva u četvrtak navečer uništilo osam kuća pa je stanovništvu na padinskim dijelovima grada upućeno upozorenje na pojačani oprez.

Klizišta i poplave blokirale su i neke od ključnih magistralnih prometnica koje vode od Sarajeva prema sjeveru Bosne. Radi se na prokopavanju cesta da bi se mogla uspostaviti komunikacija s odsječenim naseljima, a trenutačno je prioritet probiti naslage zemlje na prometnici koja od Sarajeva vodi prema Maglaju i Doboju odnosno ka Hrvatskoj. Uz spasilačke timove, policiju, vatrogasce, gorske službe spašavanja, pomoć civilnom stanovništvu pružaju i članovi više rafting klubova. Zbog teškog stanja u zemlji prekinuta je nastava na cijelom teritoriju Republike Srpske te u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji u Federaciji BiH.

Nekoliko zemalja članica EU-a odgovorilo je na hitne pozive Bosne i Hercegovine i Srbije da im se pomogne u borbi s posljedicama poplava kojima su pogođeni veliki dijelovi tih zemalja, priopćila je u petak Europska komisija navodeći da je na zahtjev BiH i Srbije aktiviran Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. BiH je zatražila pomoć u helikopterima i motornim čamcima za evakuaciju ljudi i dostavu hrane, lijekova i vode ugroženima, a Srbija pumpe za vodu velikih kapaciteta i stručnjake koji znaju s njima upravljati.

FOTO Katastrofalne poplave u BiH

Dva hrvatska vojna helikoptera zajedno s petnaest pripadnika Hrvatske vojske bit će raspoređeni na najugroženijim područjima BiH kako bi pomogli evakuaciju civila i spašavanje imovine, potvrdio je Hini hrvatski vojni ataše u BiH navodeći da će oni pomagati na području Maglaja, Doboja i Zavidovića.

Uz to stižu i timovi spasilaca čije je raspoređivanje hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić ponudila u razgovoru s bosanskohercegovačkim kolegom Zlatkom Lagumdžijom, a posebnu pomoć BiH uputit će i hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje koja šalje vatrogasce i drugo specijalizirano osoblje s čamcima i ostalom opremom. Ministarstvo sigurnosti BiH potvrdilo je da je u tijeku raspoređivanje hrvatskih spasilačkih timova, a pomoć vlastima BiH ponudile su i SAD, Turska, Slovenija te razne međunarodne organizacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene