Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Započelo je suđenje britanskom islamističkom propovjedniku Abu Hamzi koji je koncem 90-ih bio je čelnik 'Londonistana', islamističkih mreža koje su tada djelovale u britanskoj prijestolnici.


Izbor porotnika počeo je u ponedjeljak u New Yorku u suđenju britanskom islamističkom propovjedniku Abu Hamzi optuženom za otmicu i potporu terorizmu, u godinama koje su prethodile napadu 11. rujna.

Vezani članci Filip Zavadlav - 2 Socijalni radnik i stanodavka o Zavadlavu: "Bio je fin pristojan mladić. Trudio se uspjeti u životu" Slika nije dostupna Somalski islamisti se pridružili al-Kaidi

Sutkinja Katherine Forrest je u njegovoj nazočnosti kratko iznijela potencijalnim porotnicima jedanaest točaka optužnice protiv tog Britanca egipatskog podrijetla, bez jednog oka i bez obiju ruku do lakata, kojeg američke vlasti opisuju kao 'terorističkog pomagača planetarne važnosti'. Abu Hamzi, koji će u utorak imati 56 godina i koji odbacuje optužbe, prijeti doživotni zatvor.

 Uhitili članove pokreta za neovisnost: 'Na trgu su pokušali proizvesti tenk'

Koncem 90-ih bio je čelnik 'Londonistana', islamističkih mreža koje su tada djelovale u britanskoj prijestolnici. Abu Hamza, poznat i kao Abu Hamza al-Masri, koji je zatražio da ga na suđenju zovu pravim imenom Mustapha Kamel Mustapha, optužen je za planiranje napada i za otmicu, zbog otmice 16 turista u Jemenu 1998. - među kojima dvoje Amerikanaca - koja se završila smrću četvero talaca. Optužen je za pomaganje terorizma te da je u Blyju, u Oregonu, koncem 1999. htio osnovati logor za obuku za džihad. U optužnici se u vezi s tim planom spominju Al Kaida i Bin Laden.

Optužen je i da je kandidate za džihad u istom razdoblju slao u Afganistan na obuku. Suđenje će mu trajati četiri do pet tjedana. Dvanaestero porotnika i njihova četiri zamjenika birat će se cijeloga dana u ponedjeljak. Samo suđenje neće početi prije četvrtka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook