Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 11. rujna

Počelo suđenje 'terorističkom pomagaču planetarne važnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Započelo je suđenje britanskom islamističkom propovjedniku Abu Hamzi koji je koncem 90-ih bio je čelnik 'Londonistana', islamističkih mreža koje su tada djelovale u britanskoj prijestolnici.

Izbor porotnika počeo je u ponedjeljak u New Yorku u suđenju britanskom islamističkom propovjedniku Abu Hamzi optuženom za otmicu i potporu terorizmu, u godinama koje su prethodile napadu 11. rujna.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

Sutkinja Katherine Forrest je u njegovoj nazočnosti kratko iznijela potencijalnim porotnicima jedanaest točaka optužnice protiv tog Britanca egipatskog podrijetla, bez jednog oka i bez obiju ruku do lakata, kojeg američke vlasti opisuju kao 'terorističkog pomagača planetarne važnosti'. Abu Hamzi, koji će u utorak imati 56 godina i koji odbacuje optužbe, prijeti doživotni zatvor.

 Uhitili članove pokreta za neovisnost: 'Na trgu su pokušali proizvesti tenk'

Koncem 90-ih bio je čelnik 'Londonistana', islamističkih mreža koje su tada djelovale u britanskoj prijestolnici. Abu Hamza, poznat i kao Abu Hamza al-Masri, koji je zatražio da ga na suđenju zovu pravim imenom Mustapha Kamel Mustapha, optužen je za planiranje napada i za otmicu, zbog otmice 16 turista u Jemenu 1998. - među kojima dvoje Amerikanaca - koja se završila smrću četvero talaca. Optužen je za pomaganje terorizma te da je u Blyju, u Oregonu, koncem 1999. htio osnovati logor za obuku za džihad. U optužnici se u vezi s tim planom spominju Al Kaida i Bin Laden.

Optužen je i da je kandidate za džihad u istom razdoblju slao u Afganistan na obuku. Suđenje će mu trajati četiri do pet tjedana. Dvanaestero porotnika i njihova četiri zamjenika birat će se cijeloga dana u ponedjeljak. Samo suđenje neće početi prije četvrtka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene