Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevladina udruga protiv smanjenja kazni za zločin nad Srebreničanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradska nevladina udruga Fond za humanitarno pravo izrazila je nezadovoljstvo odlukama srbijanskoga Vrhovnog suda koji je smanjio prvostupanjske kazne optuženima za zločin nad šestoricom Srebreničana u Trnovu u srpnju 1995., ocijenivši da se sud vodio političkim, a ne pravnim razlozima.

Prvostupanjskom presudom Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu iz travnja 2007. pripadnici paravojne postrojbe "Škorpioni" Slobodan Medić i Branislav Medić osuđeni su na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Pero Petrašević na 13 godina, a Aleksandar Medić na pet godina zatvora, dok je Aleksandar Vukov bio oslobođen optužbe.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura

Oni su bili optuženi za ratni zločin strijeljanja šestorice srebreničkih Bošnjaka u mjestu Godinjskim Barama kod Trnova u srpnju 1995.

Optužnica je podignuta na temelju snimke strijeljanja koji su napravili sami pripadnici "Škorpiona". Snimka je prikazana na suđenju haaškom optuženiku, bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, pokojnom Slobodanu Miloševiću pred Haaškim tribunalom 2005. 

Optuženom Branislavu Mediću prvostupanjsku presudu od 20 godina zatvora Vrhovni sud je prošli tjedan smanjio na 15 te prihvatio žalbu Aleksandra Medića, osuđena na pet godina i predmet u tom dijelu vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

"Vrhovni sud je svojom odlukom otišao još dalje u ignoriranju činjenica, zakona i prava u najširem smislu, pa je potvrdio oslobađajuću presudu Vukovu, ukinuo presudu kojom je Aleksandar Medić kao pomagač najblaže kažnjen, Petraševiću je blaga kazna potvrđena, a Branislavu Mediću smanjena je za čak pet godina", kaže se u priopćenju Fonda.

"Udruge za ljudska prava i obitelji žrtava očekivale su od Vrhovnog suda da ukloni ozbiljne nedostatke prvostupanjske presude i pokaže kako su mu svete činjenice i primjena zakona, no umjesto toga Vrhovni sud ozbiljno ometa suđenja za ratne zločine u Srbiji i donošenje pravde, i za optužene i za žrtve", priopćio je Fond za humanitarno pravo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene