Samo tjedan dana prije potresa koji je pogodio Nepal i usmrtio preko 2500 ljudi, u glavnom gradu Kathmandu održao se veliki skup seizmologa.


Bilo je objavljeno i upozorenje stručnjaka za potrese i geološka istraživanja iz organizacije GeoHazards International koji se bave pružanjem pomoći siromašnim državama poput Nepala u prevenciji potresa.

Oni ističu da ovaj potres nije bio neočekivan te kako su moguće nova snažna podrhtavanje tla.

Vezani članci Serija potresa pogodila Island Serija jakih potresa uznemirila Islanđane: "Dobro zatreslo, upravo sam čitao o potresu koji se opet dogodio u Hrvatskoj, kad ono zatrese Selfoss" Urušen dio zgrade nakon novog potresa u Petrinji Seizmolozi potvrdili i drugi potres na Baniji, upozoravaju na moguća nova podrhtavanja: "Krenula sam na kat kad je počelo..."

Štoviše, početkom mjeseca iz GeoHazarda su objavili kako je prema podacima iz prošlosti moguće upravo ovih dana očekivati razoran potres. Na žalost, nisu shvaćeni dovoljno ozbiljno.

Oko 50 stručnjaka za potrese iz cijelog svjetla bilo je stiglo u Nepal kako bi pomogli pripremiti tu zemlje za potencijalne razorne potrese. Znali su da će kad tad to područje opet zadesiti snažan potres poput onog 1934. koji je sravnio Kathmandu, no nisu znali kada će se dogoditi sljedeći.

U nepalskom potresu broj mrtvih prešao 2400, tisuće su ozlijeđene

'Noćna mora je iščekivati da će se nešto tako strašno dogoditi, a ne znaš kada će udariti. Ono što se na kraju dogodilo, i fizički i geološki točno je onako kako smo i predviđali da će se dogoditi', rekao je James Jackson, voditelj znanstvenog odjela Sveučilišta Cambridge.

No, on ipak nije očekivao da će se baš protekle subote dogoditi potres od 7.9 stupnjeva.

'Prolazio sam baš tim ulicama koje su sada stradale i pritom sam pomišljao da će ovdje doći do nevolje', prenosi Jackson, koji je i vodeći znanstvenik organizacije Potresi bez granica, koja pomaže zemljama u Aziji da se bolje pripreme i obrane od potresa.

Pojasnio je da je najveći azijski problem to što se stanovništvo previše integriralo s opasnim područjima.

'Znali su oni da im prijeti opasnost, ali situacija je tako komplicirana, da nisu ni znali odakle početi', rekao je Hari Ghi, regionalni koordinator GeoHazarda, koji je baš 12. 4. osvježio izvještaj iz 1990. godine o izravnoj opasnosti od potresa za glavni grad Nepala.

'Stanovništvo Kathmandua je u porastu od 6,5 posto i jedno je od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, sa 1.5 milijuna ljudi koje žive u dolini grada, te su izravno ugroženi od snažnih potresa, a građevinarski uvjeti su očajni', zaključuje Ghi.

Subotnji potres izazvao je tri nove lavine na Mount Everestu od čega su posebno strahovali planinari i alpinisti zarobljeni u svojim bazama, a podrhtavanje se osjetilo i u indijskom New Delhiju gdje je zbog potresa zaustavljen promet u podzemnoj željeznici. Novi snažni potres od 6.7 stupnjeva pogodio je isto područje i u nedjelju.

Procjene stručnjaka kako bi broj poginulih mogao doseći i nekoliko tisuća počeo se nažalost pokazivati točnim jer je u trenutku zaključenja ovog broja službena brojka nepalske policije otkrila kako je najmanje 2500 osoba izgubilo život u potresu. Potraga za preživjelima ispod ruševina intenzivno je nastavljena jer su spasioci poručili da su prva sedamdeset i dva sata ključna za pronalaženje zatrpanih ispod ostataka kuća. Osim u samom Nepalu poginulih ima i u Indiji kao i na Tibetu. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook