Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna tragedija

U nepalskom potresu broj mrtvih prešao 2400, tisuće su ozlijeđene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici su u nedjelju izveli stotine pacijenata na ulice nepalskog glavnog grada kada je naknadni potres uzdrmao bolnice i zgrade već oštećene u potresu u kojem je poginulo više od 2400 ljudi.

Agencije pišu o bolesnim i ozlijeđenim ljudima koji leže na ulici ispred sveučilišne bolnice Kathmandu. Liječnici su nakon današnjeg snažnog potresa bili prisiljeni ispred bolnice podići šator u kojemu je priručna operacijska dvorana, kako bi ondje pružili pomoć najugroženijima.

Pročitajte i ovo Otkačio se ringišpil u Srbiji Stravična nesreća UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Nadzorne kamere snimile stravičan snimak trenutka pada ringišpila Blagi potres 1,2 po Richteru Slabi potres zatresao područje oko Bedekovčine: Neki su se našalili pa to povezali s Baby Lasagnom

Naknadni potres jakosti 6,7 po Richteru izazvao je još lavina na Himalajama nakon subotnjeg jakosti 7,9 koji je prouzročio najgoru katastrofu na Mount Everestu i najjači je od onoga iz 1934. u kojem je poginulo 8500 ljudi.

"Ovdje imamo samo jednu operacijsku dvoranu, a trebalo bi nam ih bar 15", kazao je kirurg ortoped Dipendra Pandey, dodajući da je od subote sa suradnicima obavio 36 vrlo teških operativnih zahvata. Dužnosnici izvješćuju da su privatne i državne bolnice prepune te da se pacijentima pomoć pruža izvan njih.

Krici i zvuk lavine: Novi potres natjerao ljude u panični bijeg

Susjedne zemlje poslale su vojne zrakoplove sa sanitetskom opremom, vodom i hranom, no humanitarnim agencijama u takvim se uvjetima teško organizirati. Otegotnu okolnost predstavlja oblačno vrijeme, a današnji snažan potres privremeno je blokirao zračnu luku Kathmandu. Zbog klizišta su blokirane i brojne ceste.

Vlasti su objavile da je u potresu u Nepalu poginulo 2460 ljudi, a policija kaže da je ozlijeđeno 6492. Najmanje 1100 je poginulo u glavnom gradu Kathmanduu.

U lavini koju je izazvao prvi potres u subotu poginulo je 17 alpinista na Everestu što je najveći broj mrtvih na najvišoj planini na svijetu u bilo kojoj nesreći do sada.

Izvješćeno je da je 66 ljudi poginulo u susjednoj Indiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene