Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje stručnjaka svih profila

Nevjerojatne brojke: Njemačka traži na tisuće radnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je veći dio Europe na granici preživljavanja, Njemačka muku muči s nepopunjenim radnim mjestima. Manjak stručnog kadra u najvećoj ekonomiji Europe sve je veći problem.

Njemačkoj nedostaje inženjera, informatičara, liječnika, medicinskih sestara. Ne riješi li problem, u zdravstvu bi, primjerice, do 2020. mogla imati nevjerojatnih 800 tisuća nepopunjenih radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

Nevjerojatne brojke ako se zna da je Njemačka na vrhu ljestvice po broju nezaposlenih. Kriza ju je jedva okrznula, pa je ostala uzor što se tiče gospodarske politike.

'Njemačka je smještena u središtu Europe i to je čini atraktivnom za trgovinu. Cijenjeni smo zbog proizvoda visoke kvalitete i zato ljudi vole doći u Njemačku', kaže gradonačelnik Bad Hamburga Michael Korws.

Ali zbog jezika i strogog radnog zakonodavstva, rijetki se stranci tamo odlučuju raditi. Na volju stranaca da nauče njemački jezik vlada ne može utjecati, ali zakone mijenjati može. S početkom travnja, ublaženi su zakoni oko dobivanja boravišne i radne dozvole, a sustav priznavanja inozemnih diploma je ubrzan.

U akciju popunjavanja radnih mjesta uključili su se i mediji. Gotovo da nema lista koji nije objavio oglas kojim se traže stručnjaci. Poslodavci su pak krenuli na putovanja po krizom pogođenim zemljama. Vjeruju da bi upravo tamo mogli pronaći odgovarajuće zaposlenike. Da bi se izbjegle crne prognoze, procjenjuje se da bi Njemačka svake godine trebala zaposliti oko 30 tisuća stručnjaka. Prošle godine boravišnu dozvolu u Njemačkoj dobilo je 150 stranih stručnjaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene