Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja 'zalazećeg sunca'

Nevinog Japanca zatočili na 17 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanac koji je 17 godina proveo u zatvoru zbog ubojstva četverogodišnje djevojčice oslobođen je na ponovljenom suđenju.

Toshikazu Sugaya (63), oslobođen je prošle godine nakon što su nova testiranja pokazala da dokazi pronađeni na mjestu ubojstva ne odgovaraju njegovom DNK. On je najprije priznao zločin, ali je kasnije povukao svoju izjavu, tvrdeći da je bio pod pritiskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Vrhovnog suda Ademi nevin, Norcu smanjena kazna Slika nije dostupna Oslobodilo ga naknadno DNA testiranje Nevin u zatvoru proveo 35 godina

Sudac Masanobu Sato kaže da je Sugaya dao lažni iskaz nakon što je bio podvrgnut brutalnom policijskom ispitivanju. Kaže da Sugayi nitko nije rekao da se može konzultirati s odvjetnikom niti da ima pravo šutjeti.

'Kao sudac se osjećam loše jer nitko nije slušao pravi iskaz gospodina Sugaye, a tragična posljedica toga što smo mu oduzeli 17 i pol godina života', rekao je sudac Sato.

Skupine za ljudska prava već dugo kritiziraju japanski sustav policijskog ispitivanja, gdje osumnjičenici mogu biti zatočeni i ispitivani 23 bez prisutnosti odvjetnika. Pravosudni sustav uvelike se oslanja na priznanje, a postotak osuda iznosi 99%. Amnesty International navodi da metode ispitivanje uključuju batinanje, zastrašivanje, onemogućavanje spavanja te cjelodnevna ispitivanja.

Nakon sudske odluke japanska ministrica pravosuđa Keiko Chiba je najavila da će vlada razmotriti trebaju li ispitivanja biti snimana. 'Nužna je sustavna i zakonska istraga dokaza', rekla je.

Sugaya kaže da ga je formalno sudsko saslušanje preplavilo osjećajima. 'Danas se osjećam potpuno drugačije nego jučer. Osjećam se osvježeno presudom prema kojoj sam napokon potpuno nevin', rekao je za agenciju Kyodo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene