Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbacilo je primjedbe u vezi s brojem i rasporedom glasačkih mjesta, koja će u toj zemlji biti otvorena u sklopu provedbe izbora za Hrvatski sabor 24. i 25. studenoga.


Reagirajući na optužbe Socijalno demokratske partije BiH da je ministar vanjskih poslova te zemlje Sven Alkalaj protuzakonito dopustio otvaranje četverostruko većega broja biračkih mjesta nego što ih je bilo na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova BiH priopćilo je kako je odluka o biračkim mjestima donesena potpuno transparentno i sukladno Zakonu o uvjetima pod kojima građani drugih država mogu glasovati na teritoriju BiH.

Vezani članci Bolnica u Klaićevoj (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška o brutalnom zločinu: "Znali smo za obiteljsko nasilje. Nije bilo propusta. Posjećivali smo obitelj redovito" Slika nije dostupna Uputa Hrvatima: Razmotrite mogućnost napuštanja Japana

U priopćenju se navodi kako je prije donošenja odluke o biračkim mjestima utvrđeno postojanje reciprociteta u pitanjima prava glasovanja državljana BiH i Hrvatske na teritoriju druge države, kao i da je molba hrvatske strane za odobrenje glasovanja podnijeta u zakonski određenom roku. 

>> 'Preispitati suglasnost za glasovanje državljana RH u BiH'

>> Špirić: Odluke o provedbi izbora u skladu su sa zakonom

>> Lagumdžija traži poništenje odluke o 124 biračka mjesta u BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ističe kako je pribavljena i
potrebna suglasnost Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, a samo Vijeće ministara dalo i potrebnu dozvolu za potrebu izbora.

'Napominjemo da ne postoji obveza davanja suglasnosti na broj ili lokacije biračkih mjesta kako po Zakonu, tako ni po odgovarajućoj odluci Vijeća ministara BiH. Postojala je samo obveza da Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH dostavi informaciju o datumu provođenja izbora i o lokacijama biračkih mjesta. Nakon primitka te informacije MVP BiH proslijedilo ju je Vijeću ministara', navodi se u priopćenje.