Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podcijenili su ih

Neuspjeh izraelske vojske: Nisu imali pojma koliko je Hamasovih tunela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je pokrenuo krvavu ofenzivu u Gazi ne bi li zaustavio Hamas koji raketama gađa velike gradove poput Tel Aviva, a pokazalo se da najveći izazov za izraelsku vojsku ne dolazi iz zraka, nego iz zemlje: iz razgranate mreže tunela koja je iznenadila izraelske sigurnosne dužnosnike, dovela do velikoga broja poginulih vojnika, usadila strah u srca običnog Izraelca, piše Shane Harris u članku za američki časopis Foreign Policy.

Izraelska vojska, izraelski obavještajci kao i dužnosnici, već godinama znaju da se Hamasovi borci podzemnim tunelima probijaju iz Gaze na njihov teritorij. Ovaj je mjesec glasnogovornik izraelske vojske rekao da je vojska samo u zadnjih godinu i pol dana otkrila četiri tunela. Bilo je to znatno prije sadašnje kopnene ofenzive, ali u intervjuima sadašnjih i bivših dužnosnika otkriva se da obavještajne službe nisu imale predodžbu o tome koliko su ti tuneli razgranati.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Instalacija s fotografijama ljudi koje su oteli hamasovci ispred Teddy Stadiuma iz minute u minutu FOTO/VIDEO Svjetske sile vode tihi rat zbog sukoba na Bliskom istoku, a nedužni civili stradavaju: "Situacija u Gazi je jako, jako loša"

Jedan visoki izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, rekao je da je vojska dosad otkrila znatno više tunela nego što se očekivalo: brojka je prešla 40 i još raste.

Iznenađeni su brojem i činjenicom da su ti tuneli moderno opremljeni. Očekivali su da budu ojačani betonom i da u njima ima mjesta za skladištenje hrane i oružja. Ali nisu očekivali da će biti dovoljno široki da više Hamasovih boraca može istovremeno ući u Izrael, niti da će ih toliko završavati u Izraelu, u blizini civila.

Drama u centru grada: Ubio čovjeka i bagerom prevrnuo autobus!

Rasprava se u Izraelu pomalo okreće prema pitanju što su obavještajne službe znale o postojanju tunela i kolika su oni doista prijetnja sigurnosti zemlje. Kad aktualna operacija jednom završi, zemlju očekuje političko traženje odgovora na ta pitanja. Ali ne čini se da će to biti skoro: premijer Benjamin Netanyahu u televizijskom je obraćanju zadnjega dana srpnja poručio kako će ofenziva trajati dok tuneli ne budu uništeni, unatoč sve snažnijem međunarodnom pritisku i brojnim žrtvama.

Po palestinskim izvorima dosad je poginulo 1800 Palestinaca, uglavnom civila, a 9300 je ranjenih. Na izraelskoj strani bilo je 67 žrtava, od toga troje civila.

Jedan američki obavještajni izvor priznaje da su tuneli brojniji nego što je Izrael očekivao te da su američki analitičari zaključili da je upotreba tunela za napade unutar Izraela nova Hamasova vojna taktika.

No Izraelci su već 2006. znali za tunele. U lipnju te godine tako je Hamas oteo mladog vojnika Gilada Shalita i držao ga u zarobljeništvu više od pet godina, te zamijenio za više od tisuću palestinskih i arapskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

I nedavno je bilo prijetećih signala da su tuneli širi, razgranatiji i opremljeniji nego što se mislilo. Izrael je u u listopadu 2013. objavio kako su tuneli "golema opasnost" jer je vojska otkrila dugačak tunel ispod kibuca Ein Hashloshe, u bizini granice s Gazom. Taj je tunel bio golem: dva kilometra dugačak, iskopan na dubini od dvadesetak metara. Procijenjeno je da je za gradnju trebalo 350 tona betona - dovoljno za gradnju male trokatne bolnice.

Pet mjeseci poslije, u ožujku 2014. otkriven je još jedan. Fotografije su pokazale da je bio betonski i imao električne instalacije. Sa svakim novim otkrićem Izrael je pokušao zatvoriti onaj tunel koji je otkrio, ali nije bilo vojne operacije koja bi napala cijelu mrežu. A ni izraelski obavještajci nisu shvaćali da su dosad pronađeni tuneli tek djelić ukupnoga broja.

Čini se da nije vjerojatno ni da će se u skoroj budućnosti pojaviti kvalitetan sustav otkrivanja tunela, svakako ništa po učinkovitosti usporedivo s izraelskim proturaketnim štitom Željeznom kupolom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene