Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike razlike

Sve glasniji sukob unutar izraelske vlasti: Netanyahu ljut zbog nove odluke vojske

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Afp
Sukob zbog planova vojske o taktičkim pauzama u borbama za ulazak humanitarne pomoći posljednji je u nizu sukoba između članova koalicije i vojske po pitanju provođenja rata.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je planove koje je vojska najavila u nedjelju o dnevnim taktičkim pauzama u borbama duž jedne od glavnih cesta koja vodi u Gazu kako bi ušla humanitarna pomoć u palestinsku enklavu. Vojska je najavila dnevne pauze od 5 do 16 sati u područjima od prijelaza Kerem Šalom do ceste Saleh al-Din i potom sjeverozapadno.

"Kad je premijer čuo izvješća o 11-satnoj humanitarnoj pauzi ujutro, okrenuo se svome vojnom tajniku i rekao da je njemu to neprihvatljivo", rekao je izraelski dužnosnik.

Vojska je pojasnila da će se normalne operacije nastaviti u Rafahu, glavnom fokusu operacije je u južnoj Gazi, gdje je u subotu ubijeno osam vojnika.

Netanyahuova reakcija zrcali političke tenzije po pitanju dostave pomoći u Gazu, u kojoj su međunarodne organizacije upozorile na rastuću humanitarnu krizu. Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir, koji predvodi jednu od nacionalističkih religioznih stranaka u sklopu Netanyahuove vladajuće koalicije, odbacio je ideju o taktičkoj pauzi, rekavši da tkogod je to odlučio da je budala koja treba ostati bez posla.

Pročitajte i ovo Screenshot Crvena zastava VIDEO Uzbuna u turističkom raju, ljudi su vrištali i nastala je panika: "Pogledala sam i vidjela peraju"

Prijepor je posljednji u nizu sukoba između članova koalicije i vojske po pitanju provođenja rata, koji sada ulazi u svoj deveti mjesec. Do prijepora je došlo tjedan dana nakon što je bivši general i centrist Benny Gantz napustio vladu, optuživši Netanyahua da nema učinkovite strategije u Gazi. Podjele su izišle na vidjelo prošli tjedan na parlamentarnom izglasavanju zakona o vojnom novačenju ultraortodoksnih Židova, protiv čega se izjasnio ministar obrane Yoav Gallant, suprotno stranačkim naredbama, rekavši da je to nedostatno za potrebe vojske. Religiozne stranke u koaliciji oštro su se protivile novačenju ultraortodoksnih Židova, što je uzrokovalo bijes kod mnogih Izraelaca, koji se samo nastavio produbljivati s trajanjem rata.

General pukovnik Herzi Halevi, zapovjednik vojske, rekao je u nedjelju da postoji "definitivna potreba" da se regrutira više vojnika iz rastuće ultraortodoksne zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene