Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je stara i nebitna inicijativa'

Netanyahu negira da je pristao na povlačenje s Golana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zanijekao je u petak novinsko izvješće u kojemu se navodi da je u načelu pristao vratiti sirijski teritorij zauzet 1967. u sklopu tajnih mirovnih pregovora uz posredništvo SAD-a koji su prekinuti prošle godine.

Sirija je odavno postavila kao uvjet za mir s Izraelom potpuno povlačenje s Golanske visoravni koju je Izrael zauzeo u ratu 1967., a zatim je pripojio 1981. u potezu koji nije međunarodno priznat.

Izraelski čelnici su pristali na barem djelomično povlačenje s Golana u prošlim pregovorima sa Sirijom, iako nitko nije otišao tako daleko kao Netanyahu koji je pristao na povlačenje na sjeveroistočne obale Galilejskog jezera, piše dnevnik Yedioth Ahronoth.

Novine su se pozvale na američke dokumente u kojima se navodno navodi da je Netanyahu izrazio takvu spremnost, što je iznenadilo američke diplomate tijekom neizravnih kontakata sa Sirijom koji su se održavali uz posredništvo SAD-a prije dvije godine.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Netanyahu: Bespilotnu letjelicu lansirao Hezbolah

Netanyahuov ured je priopćio da je navedeno povlačenje bilo američka inicijativa koju Izrael nikada nije prihvatio i odbacio je izvješće nazvavši ga ‘politički motiviranim’ budući da je objavljeno nekoliko dana nakon što je desničarski čelnik objavio da će pomaknuti izbore na početak iduće godine.

‘To je bila jedna od mnogih inicijativa predloženih Izraelu posljednjih godina. Ni u jednoj faazi Izrael nije prihvatio tu američku inicijativu. To je stara i nebitna inicijativa’, navodi se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene