Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se Izrael nikada neće vratiti na 'neobranjive' granice iz 1967., u govoru koji je u Washingtonu održao na godišnjoj skupštini najveće proizraelske lobističke skupine u Sjedinjenim Državama AIPAC-a.


'Želim vam reći da (mir) mora Izraelu jamčiti sigurnost pa se stoga Izrael ne može vratiti na neobranjive granice iz 1967.', rekao je Netanyahu. Nakon govora u AIPAC-u u ponedjeljak, Netanyahu se u utorak treba obratiti Kongresu, nekoliko dana nakon otvorenog razilaženja s američkim predsjednikom Barackom Obamom u pogledu mirovnoga procesa. 'Iznijet ću prijedlog za izraelsko-palestinski mir u uvjetima sigurnosti', rekao je u AIPAC-u.

Dodao je da je Obama pokazao 'snažno' zalaganje za izraelsku sigurnost i zahvalio mu za financiranje poboljšanog izraelskog sustava raketnih presretača. Nekoliko prosvjednika prekinulo je govor izraelskog premijera ocijenivši 'neprihvatljivim' nepriznavanje položaja Palestinaca, ali se njihov glas više nije mogao čuti zbog uzvika odobravanja većeg broja izaslanika, a nezadovoljnike su zaštitari izveli iz zgrade.

Američko-izraelska lobistička grupa AIPAC najveća je proizraelska lobistička skupina u Sjedinjenim Državama sa stotinjak tisuća članova. Njezinu godišnjem forumu nazoče čelnici dviju glavnih američkih stranaka, ali i izraelski čelnici.

Netanyahu je, odmah po dolasku u posjet SAD-u, odbio prijedlog američkog predsjednika koji se prethodnoga dana zauzeo za uspostavu palestinske države s donekle izmijenjenim granicama iz 1967. Po dolasku na vlast u siječnju 2009. američki predsjednik je bliskoistočni mir stavio na vrh prioriteta svoje međunarodne politike.

No, svi su njegovi pokušaji propali zbog nesposobnosti strana da se dogovore, što je Palestince nagnalo da zatraže priznanje svoje države u UN-u, o čemu će u rujnu raspravljati Opća skupština. Netanyahuov šestodnevni posjet Washingtonu, koje je odavno bilo planiran, trebao je izraelskom premijeru pružiti prigodu da iznese svoje mirovne uvjete kako bi onemogućio jednostrani palestinski potez u UN-u. (Hina)

Vezani članci Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju