Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druže Kim, mi ti se kunemo

'Nesuporedivo brilijantni' Kim Jong Il slavi rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja obilježava 68. rođendan 'neusporedivo brilijantnog' vođe Kim Jong Ila, u situaciji kada se u svijetu dosta špekulira o njegovom zdravstvenom stanju i budućnosti te siromašne zemlje.

U nacionalnom kalendaru je rođendan 'dragog vođe' označen kao državni praznik, a 'proslava' uključuje neizostavni slet, festival ledenih skulptura, dok je za starije dužnosnike komunističke partije odgranizirano prikazivanje filma koji slavi 'besmrtna dostignuća', Kim Jong Ila.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Stručnjaci skeptični: Sjeverna Koreja sama će odrediti rokove za denuklearizaciju Slika nije dostupna Smrt strijeljanjem Pred očima obitelji pogubljena bivša cura Kim Jong Una - zbog PORNIĆA!

Prema tradiciji, režim je već u nedjelju darovao djecu širom zemlje, a državna novinska agencija KCNA je objavila da je Sjeverna Koreja od državnika i drugih visokih dužnosnika širom svijeta na poklon dobila rijetke životinje.

Već duže vrijeme Kim se u javnosti pojavljuje vrlo rijetko, ali se zato u medijima pojavljuju fotografije i snimke na kojima djeluje nasmijano i dobrog izgleda.

KCNA u prigodnom tekstu ističe Kimovo zalaganje za dijalog sa SAD-om, navodeći njegovo uvjerenje da je došlo vrijeme za 'okončanje neprijateljstava'.

Sjeverna Koreja je apelirala na SAD da otvori dijalog o miru, postavljajući to kao uvjet za vraćanje u pregovore šest država o njenim nuklearnim ambicijama, ali Washington to odbija zahtijevajući da se prethodno postigne suglasnost o atomskom razoružanju.

Analitičari procjenjuju da Kim nikada neće pristati na odrivanje od nuklearnog arsenala svoje zemlje, ali će svojim obećanjima pokušavati osigurati ekonomske kompenzacije.

Svjetske agencije također isituču da je Sjeverna Koreja pod njegovim vodstvom skliznula u duboku ekonomsku krizu, obilježenu i čestim nestašicama i osnovnih životnih namirnica, ali Kim, vjerojatno dosta oporavljen od srčanog udara iz 2008. godine, nastavlja snažnom propagandom jačati svoj kult i stvarati uvjete za doživotnu vladavinu.

Strani diplomati procjenjuju da bi iznenadna smrt lidera, koji od 1994. godine, kada je naslijeedio preminulog oca Kim Il Sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje, autoritarno vlada s 24 milijuna sunarodnjaka, mogla izazvati veliki potres u zemlji, s nesagledivim negativnim posljedicama.

Kim službeno još nije odredio nasljednika, ali se vjeruje da je ulogu budućeg lidera namijenio najmlađem sinu, Jong Unu, koj je školovan u Švicarskoj, a javnost o njemu tek zna da je 'u srednjim dvadesetima'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene