Na portalu Dnevnik.hr možete pratiti rijedak astronomski događaj - 'superkrvavi plavi Mjesec', koji se nakon 36 godina može vidjeti s nekih dijelova Zemlje. Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer spaja tri neobične lunarne pojave - supermjesec, plavi Mjesec i potpunu pomrčinu Mjeseca.

Galerija Superkrvavi plavi Mjesec (Screenshot: NASA) Superkrvavi plavi Mjesec iznad Los Angelesa (Foto: AFP) Mjesec iznad njemačkih gradova (Foto: Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL) +1 Mjesec iznad njemačkih gradova (Foto: Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL)

Europa nije među mjestima s kojih je ovaj rijedak događaj vidljiv. U njemu mogu uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji. "To je rijedak astronomski triplet", rekao je Kelly Beatty, urednik časopisa "Sky and Telescope".

Vezani članci NASA i metla Svi se odazvali na ''NASA-in izazov'' koji je moguće izvesti samo jednom godišnje i jako se iznenadili Slika nije dostupna Ribar vratio NASA-in uređaj izgubljen kod Mljeta, ali tek kad su mu platili štetu: "Ja sam hrvatski građanin, a ne pirat iz Somalije"

Plavi Mjesec drugi je puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj točki, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji.

Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina. Tijekom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mjesec postati 'krvav'.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade bit će vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uvečer, kad Mjesec izlazi. Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

"Bilo je mnogih supermjeseca i pomrčina Mjeseca, ali rijetko je da se to dogodi za plavog mjeseca", kaže profesor fizike i astronomije na sveučilištu u Daytona Beachu. "Poravnanje tih triju ciklusa, to je čudo koje treba pogledati", rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. prosinca 1982. i tada bilo vidljivo u Europi, Africi i zapadnoj Aziji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju