Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti ga htjele deportirati

Nestašni Obamin polustric neće biti protjeran iz Amerike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američkom predsjedniku Baracku Obami sa suprugom i kćerima je idilično, a obiteljsku mu je sreću ovih dana povećao i stric. Onyango Obama, 69-godišnji Barackov rod, rođeni Kenijac, slobodno može živjeti u SAD-u, donosi ABCNews.

Onyango Obama  je već dugo u SAD-u , no prije više od 20 godina vlasti su ga htjele deportirati, što je on uspješno izbjegavao. Sad ga je sud u Washingtonu napokon oslobodio obveze da mora otići, i to zato jer je Onyango uspio dokazati da na američkom tlu živi (da, i radi), posljednih 50 godina, da je uredni porezni obveznik i da je bio uhićen samo jednom.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 strašno! FOTO Vođa kulta optužen za ubojstvo 191 djeteta, pronašli više od 400 leševa: Izgladnjivao ih do smrti da odu u raj Ilustracija Užas rata Kakva je sudbina ukrajinske djece deportirane u Rusiju? "Ti si Rus i govoriš ruski. Zaboravit ćeš sve što je bilo i počinješ novi život"

'Imam nećaka, predsjednika'

Kad su ga pitali ima li ovdje obitelji, odgovorio je da ima sestru i dvije nećakinje, ali, naglasio je - 'Imam i nećaka!'. Pitali su ga tko je to, na što je, ne bez ponosa, kazao - 'Barack Obama, on je predsjednik SAD-a!'

Onyango Obama u biti je polubrat pokojnog Obaminog oca, i živio u SAD-u od 1963., otkad je došao sa studentskom vizom iz Kenije, u koju se više nije vraćao. U 80-ima je prošao niz saslušanja o imigraciji i 1992. mu je naređeno da mora otići iz zemlje. No, oglušivao se. Bilo je to u doba kad nitko, pa ni najbliža obitelj, nije mogla vjerovati da bi neki crni građanin Chicaga imena Barack mogao postati najmoćniji čovjek svijeta.

Nije poznato je li rastući Barackov utjecaj pomogao tome da polustric ostane na američkom kontinentu, no Onyango je, dokazano, nestašan. Prije dvije i pol godine je ulovljen u vožnji u pijanom stanju, pa se 'vadio' na nećaka u Bijeloj kući. Svejedno, osuđen je uvjetno na godinu dana.

'Amerika je zemlja mogućnosti'

Na sudu je polustric kazao da vodi miran život, diplomirao je filozofiju u Bostonu i radio kao upravitelj obiteljskog dućana alkoholnih pića. Tvrdi da je desetljećima pomagao afričkim imigrantima da se snađu u Novom svijetu.

U obrazloženju oslobađajuće presude, sudac se pozvao na zakon koji daje pravo imigrantima koji su 'bez statusa' da postanu stalni stanovnici SAD-a ako su stigli prije 1972. i ako se dobro ponašaju.

'Bilo bi mi teško nakon toliko godina vratiti se u Keniju. Znate, Amerika je zemlja mogućnosti i šansi', kazao je Oynango Obama. Do nećaka mu je stalo, tvrdi, i prije nego je postao predsjednik. Tvrdi da ga je primio na tri tjedna dok je studirao na Harvardu.
'Znate, u našoj tradiciji, bratova djeca su i tvoja djeca', kazao je.

Bijela kuća nije komentirala presudu, vjerovali su u neovisno pravosuđe i to da će slučaj biti riješen kao i svaki drugi. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene