Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačke vlasti strahuju da je sigurnost 1,6 milijarda eura vrijednog novog sjedišta obavještajne službe dovedena u pitanje nakon što su bez traga nestali nacrti zgrade.


'To je ozbiljno pitanje i vlada je zainteresirana da se taj slučaj razjasni što je moguće prije' kazao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert u nakon što je magazin Focus izvijestio da su nacrti nestali. Vlada je osnovala komisiju koja bi trebala ispitati incident te kako je moguće da su nacrti gotovo dovršene zgrade smještene nedaleko mjesta gdje je nekad stajao Berlinski zid mogle nestati unatoč snažnim mjerama sigurnosti.

Seibert nije htio reći hoće li trebati preurediti kompleks ali je dodao da će trebati izvršiti prilagodbe ukoliko sigurnost bude ugrožena. Nestanak povjerljivih nacrta velika je sramota za BND - njemačku obavještajnu službu koja je tijekom Hladnog rata bila žrtvom istočnonjemačkog rivala Stasija.

Nestali planovi odnose se na vrlo osjetljiva područja zgrade uključujući središnji logistički centar kao i nacrte instalacija i evakuacijskih izlaza. Sjedište BND-a godinama je bilo u Muenchenu, a vlada je donijela odluku o preseljenju u Berlin nakon terorističkih napada na SAD. (Hina)

Vezani članci Nestao Dražen Zlomislić Već šest dana traje potraga za nestalim vojnikom, obitelj je očajna: "Nije imao poroka, miran je i povučen. Na poslu su ga zadirkivali što ne ide po birtijama" Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Stotine tajnih dokumenata vlade pronađene u ormarićima u second-hand shopu