Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuskinja napala turistkinju

'Neprihvatljivo je da žene nose pokrivala u kolijevci ljudskih prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuskinja optužena da je skinula veo s lica turistkinje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te da ju je ugrizla i izgrebala kada je veo vratila na lice suočila se u četvrtak sa zahtjevom državnog odvjetništva da je se osudi na uvjetnu kaznu od dva mjeseca zatvora.

'Suživot podrazumijeva snošljivost prema drugima bez obzira na to kako su odjeveni', rekla je tužiteljica Anne Fontette na sudu u Parizu. Suđenje je počelo samo nekoliko dana pošto je francuski ustavni sud potvrdio zakon o zabrani nošenja pokrivala za lice kojim je za prekršitelje predviđena kazna od 150 eura ili obvezatan tečaj o francuskome političkom sustavu. Primjena zakona počet će nakon roka od šest mjeseci u kojem bi se s njime upoznale žene koje nose pokrivala za lice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova tragedija na Biokovu Strankinja nakon planinarenja do Skywalka pronađena bez svijesti, nije joj bilo spasa. HGSS po tko zna koji put upozorava planinare: "Nijedan vrh nije vrijedan rizika" Profesorici u vodu podvalili dezinficijens - 1 Nije samo bezazlena psina Zadrani zgroženi dezinficijensom u vodi profesorice, otkriveno koja kazna može čekati krivce

Umirovljena nastavnica engleskog jezika, poznata kao Marlene, izjavila je policiji da je turistkinju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Velikoj Britaniji zamolila da skine veo. Kad je ona to odbila, Marlene joj ga je sama skinula. Pošto je žena vratila veo, Marlene ju je udarila, ogrebala i ugrizla, piše u policijskom izvješću. 'Znala sam da ću puknuti jednog dana. Ta priča o burkama jednostavno me je počela živcirati', rekla je 63-godišnja Marlene, navodi policija.

Nije se pojavila na sudu

Izgred, zbog kojega bi mogla dobiti i novčanu kaznu od 750 eura, dogodio se u veljači u jednoj luksuznoj prodavaonici u Parizu. Marlene, koja se nije pojavila na sudu niti ima odvjetnika, branila je svoj postupak u medijima. Za list 'Le Parisien' rekla je kako je neprihvatljivo da žene nose pokrivala za glavu u kolijevci ljudskih prava. 'Poučavala sam jezike u Maroku i Saudijskoj Arabiji i vidjela kako se u tim zemljama ponašaju prema ženama, koje moraju hodati tri metra iza muževa', izjavila je Marlene.

>> Francuska želi najširu i najučinkovitiju zabranu vela

Opovrgnula je da je bila nasilna. S pet milijuna pripadnika zajednica muslimana u Francuskoj najveća je u zapadnoj Europi, no vjeruje se da pokrivala za lice nosi manje od 2000 žena. Mnogi muslimanski čelnici izjavili su kako ne podupiru ni nošenje vela ni zakon koji ga zabranjuje. Presuda se očekuje 4. studenoga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene