Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko tisuća Nepalaca pjesmom i plesom na ulicama Katmandua slavi 'rađanje republike', nekoliko sati prije nego što bi parlament na posebnoj sjednici trebao ukinuti nekoć duboko poštovanu nepalsku monarhiju.


Mnogi Nepalci se nadaju da će proglašenje republike biti posljednje poglavlje u mirovnom procesu i označiti završetak deset godina dugog građanskog rata u kojem je ubijeno 13.000 ljudi.

Vezani članci Mia Ammor Mottley Odriču se kraljice Elizabete: "Stanovnici žele na čelu države vidjeti nekoga s Barbadosa" Slika nije dostupna Nepal potvrdio ukidanje monarhije

Tisuće Nepalaca okupilo se u povijesnim dijelovima Katmandua, u blizini zgrade nacionalne skupštine, uzvikujući pogrde na račun kralja i slaveći dolazak republike. Sigurnost na ulicama glavnog grada je maksimalna.

Očekuje se da će nepopularni kralj Gyanedra napustiti svoju palaču nekoliko sati nakon glasanja. U slučaju da to odbije, vlada je najavila da ga je spremna izbaciti. Kralj se dosad u javnosti nije izjasnio što namjerava raditi kao običan građanin.

Mnogi Nepalci u prošlosti su obožavali svoga monarha i štovali ga inkarnaciju Višnua, hinduskoga boga života, zaštite i ljubavi.

No, njegovo su poštovanje i utjecaj posljednje desetljeće dramatično pali. Njegov je lik izbrisan s novčanica, a ime mu je nestalo iz nacionalne himne. Natjerali su ga i da plaća vlastite račune za režije.

Najveći dio mistike o kraljevske obitelji nestao je 2001. godine kada je umno poremećeni princ prestolonasljednik Dipendra u kraljevskoj palači ubio kralja Birendru i osam članova svoje obitelji. Dodatni udarac ugledu obitelji zadao je aktualni kralj Gyanedra kada je 2005. raspustio vladu i preuzeo apsolutističke ovlasti, samo da bi koji mjesec kasnije bio suočen s nezapamćenim masovnim prosvjedima stanovnika.

Očekuje se da će odluka o ukidanju monarhije u parlamentu proći bez većih problema jer protivnici monarhije, uglavnom maoisti, imaju većinu u nacionalnoj skupštini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju