Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija će kao predsjedateljica EU zatražiti da se neovisnost Kosova proglasi nakon uspostave misije Europske unije na Kosovu, javljaju tamošnji mediji.


Međunarodni dužnosnici na Kosovu kazali su da će Slovenija, koja predsjedava EU-om, tražiti da se Kosovarima poruči da ne žure s proglašenjem neovisnosti sve do okončanja prijelazne faze uspostave misije EU-a, što znači do lipnja ove godine.

Vezani članci Cjepivo AstraZenece, ilustracija Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, ostaju pri svojoj odluci Goran Grlić Radman Hrvatska će u siječnju proglasiti isključivi gospodarski pojas: ''Sve tri zemlje ostaju predane unapređenju suradnje u istinskom europskom duhu''

Na sastanku dijela Kontaktne skupine u subotu na Brdu kod Kranja, na kojem će sudjelovati zemlje članice EU u sastavu skupine (u kojoj su još Rusija i SAD), očekuje se da će Slovenija zatražiti bržu upostavu civilne misije Europske unije na Kosovu. O datumu uspostave misije trebalo bi krajem ovoga mjeseca odlučiti Europsko vijeće.

Mediji u Prištini prenose izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kako sada ovisi o Srbiji hoće li se situacija promijeniti 's crnog na bijelo', s obzirom da je preostalo još samo malo vremena da se to učini.

Kosovski dužnosnici su najavili da će se zakoni vezani uz
uspostavu državnosti usvojiti odmah nakon proglašenja neovisnosti, javila je televizija. Oni su na sinoćnjem zajedničkom sastanku s međunarodnim dužnosnicima potvrdili volju da tijekom procesa stjecanja neovisnosti kordiniraju aktivnosti s međunarodnom zajednicom.