Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na udaru kritika

Neočekivana potpora oporbe Merkelinom predsjedniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je dobila neočekivanu potporu oporbenih Socijaldemokrata (SPD) u bitci da zadrži na dužnosti predsjednika Christiana Wulffa koji se našao na udaru kritika zbog afere oko uzimanja privatnog kredita.

Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, koji bi se Merkelovoj mogao suprotstaviti na izborima 2013., kazao je da ne želi da njezin saveznik podnese ostavku zbog bankovnog skandala jer bi to moglo prouzočiti nacionalnu krizu, s obzirom da bi on bio drugi predsjednik u dvije godine koji bi morao otići.

'Bila bi to katastrofa, na granici s nacionalnom krizom, ukoliko već drugi predsjednik po redu podnese ostavku u razdoblju od dvije godine', izjavio je Gabriel za konzervativni dnevnik Die Welt. 'Mora sve jasno objasniti, ali to ne bi trebalo rezultirati njegovom ostavkom već povratkom na obnašanje svojih predsjedničkih dužnosti na pošten, vjerodostojan način', dodao je.

Wulffa se pozivalo na ostavku nakon 18 mjeseci na predsjedničkoj dužnosti jer nije parlamentarnim zastupnicima podrobno objasnio pod kojim je uvjetima dobio 500.000 eura vrijedan kredit za obiteljsku kuću. Časopis Spiegel je izvjestio da je Wulff, dok je bio premijer njemačke savezne države Donje Saske, bankovni kredit dobio po mnogo povoljnijim uvjetima nego ostali građani. Wulff je komentirao samo indirektno.

Christian Wulff je 2010., kada je još bio premijer Donje Saske, u tamošnjem parlamentu rekao kako nije dobio kredit od jednog prijatelja poduzetnika, ali je prešutio da mu je kredit dala poduzetnikova supruga. Nakon što su zaredali pozivi za ostavkom, Wulff se ispričao. 'Jasno mi je kako je zbunjujuće u javnosti djelovala informacija o privatnom financiranju naše obiteljske kuće. To sam mogao i morao spriječiti. Trebao sam dokumente o svom privatnom kreditu izložiti i ranije u parlamentu Donje Saske. Žao mi je', rekao je.

Merkelova koalicija desnog centra, koja je podržala Wulffa, ima vrlo tanku većinu u Saveznoj skupštini koja svake pete godine bira šefa države. (Hina)

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene