Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema naznaka

Plin iz Rusije neće tako skoro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske države ne vide velikih izgleda za skori nastavak dobave plina iz Rusije, unatoč tomu što Moskva i Kijev tvrde kako su spremni sastati se i nastaviti pregovore s ciljem rješenja ovoga problema.

Sporazum dogovoren uz pomoć EU-a o nastavku isporuke plina u utorak, uz sudjelovanje međunarodnih promatrača koji su trebali nadzirati tranzit plina kroz Ukrajinu, nije zaživio, dok se istodobno nastavljaju nesuglasice i optužbe između Moskve i Kijeva. Osamnaest europskih zemalja koje plin uvoze iz Rusije dovedeno je u nezavidnu situaciju, mnoge od njih prisiljene su zatvarati tvornice, a brojne obitelji smrzavaju se u vlastitim domovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova plinska kriza? Gazprom ponovno prijeti prekidom isporuke plina Slika nije dostupna Obećanje ludom radovanje?! Ukrajina: Slat ćemo plin čim ga Rusi puste; Rusi: Ukrajina ga ne želi

Nakon pregovora na najvišoj razini održanih u Moskvi i Kijevu, slovački premijer Robert Fico izrazio je zabrinutost zbog neuspjelog dogovora između Rusije i njezina bivšeg sovjetskog vazala - Ukrajine da riješe vlastite razmirice. 'Ne znam što bi se trebalo dogoditi u predstojeća 24 sata ili u predstojećih 48 sati da se isporuka plina nastavi', zapitao se Fico na povratku iz Moskve gdje je, zajedno s bugarskim premijerom Sergejem Staniševim razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. 'To je zapravo nemoguće. Uvjeti što ih postavljaju jedna ili druga strana toliko su suprotstavljeni da dogovor jednostavno ne uspijeva', rekao je Fico na konferenciji za novinare.

>> 'Timošenko i Putin razgovarat će u subotu u Moskvi'

Rano ujutro iz ureda za odnose s javnošću ukrajinske vlade priopćeno je da su se ukrajinska premijerka Julija Timošenko i Putin u kasnom telefonskom razgovoru suglasili kako bi se predstavnici njihovih vlada trebali sastati tijekom vikenda. 'Tijekom razgovora postignut je dogovor o sastanku u subotu u Moskvi kojemu će prisustovati predstavnici obiju vlada te će raspravljati o pitanju isporuke plina', stoji u priopćenju.

Timošenko i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u odvojenim su izjavama izjavili kako ne namjeravaju otputovati u Moskvu, no da podupiru zamisao o održavanju summita o nastavu opskrbe plinom u nekom europskome glavnom gradu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene