Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći test Obaminog mandata

Nema dogovora: Bankrot SAD-a sve bliži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerika i svijet čekaju dogovor repulikanaca i demorkata o smanjivanju proračunskog minusa u najjačoj ekonomskoj sili. Curi rok do 2. kolovoza, kada Vlada više neće imati novca za plaćanje obveza.

Ako se do tada ne postigne dogovor, financijski analitičari to već nazivaju najcrnjim danom u povijesti.   Prijeti pad kreditnog rejtinga, a zatim i povlačenje svih zemalja svijeta u još dublju recesiju.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere IVICA PULJIĆ IZ SAD-A Analiza unutarstranačkih izbora u SAD-u: Borba za kandidaturu i može li Nikki Haley ugroziti agresivnog Donalda Trumpa? Donald Trump Izbori u SAD-u Utrka za Bijelu kuću i službeno je počela: Trumpove vatrene pristaše u ledenoj Iowi obavile su važan ritual

Drugi kolovoza je krajnji rok. Ne dogovore li se do tada demokrati i republikanci dogodit će se nezamislivo. Amerika će bankrotirati. U državnoj blagajni više neće biti novca za otplatu kredita, neće biti plaća vojsci, policiji, administraciji i cijeloj javnoj upravi. Zasad se samo međusobno optužuju. Kompromisa nema. Bijela kuća prijeti predsjedničkim vetom.

Nikako da se usuglase

Planovi demokrata i planovi republikanaca za podizanje limita zaduženosti i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga različiti su. Republikanci za svaki dolar povećanja traže planiranje dolara uštede. Sistem dolar za dolar nije prihvatljiv Obaminim demokratima. Oni žele ukuniti porezne olakšice milijunašima, naftnoj industriji i vlasnicima privatnih aviona. Republikanci za to ne žele ni čuti.

Plan predsjednika Kongresa inače, republikanca, demokrati nazivaju planom za elitni klub, a ne američki narod. On u kratkom vremenu planira rezanje troškova od milijardu i dvjesto milijuna dolara. Kongresom dominira republikanska većina. Senat je pak pod kontrolom demokrata. Stoga ono što prođe u kongresu, ne mora proći u senatu. U godini predsjedničkih predizbora Barack Obama je na najvećem testu svoga mandata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene