Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerika i svijet čekaju dogovor repulikanaca i demorkata o smanjivanju proračunskog minusa u najjačoj ekonomskoj sili. Curi rok do 2. kolovoza, kada Vlada više neće imati novca za plaćanje obveza.


Ako se do tada ne postigne dogovor, financijski analitičari to već nazivaju najcrnjim danom u povijesti.   Prijeti pad kreditnog rejtinga, a zatim i povlačenje svih zemalja svijeta u još dublju recesiju.

Vezani članci Izbori u SAD-u: Trump vs Biden - 4 Tko će iduće četiri godine voditi najmoćniju zemlju svijeta? Ni Trump ni Biden nisu baš mladi, no Biden bi mogao ući u povijest Donald Trump "Ne znam što bi se trebalo otkriti o njemu da birači promijene mišljenje, valjda da jede malu djecu..."

Drugi kolovoza je krajnji rok. Ne dogovore li se do tada demokrati i republikanci dogodit će se nezamislivo. Amerika će bankrotirati. U državnoj blagajni više neće biti novca za otplatu kredita, neće biti plaća vojsci, policiji, administraciji i cijeloj javnoj upravi. Zasad se samo međusobno optužuju. Kompromisa nema. Bijela kuća prijeti predsjedničkim vetom.

Nikako da se usuglase

Planovi demokrata i planovi republikanaca za podizanje limita zaduženosti i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga različiti su. Republikanci za svaki dolar povećanja traže planiranje dolara uštede. Sistem dolar za dolar nije prihvatljiv Obaminim demokratima. Oni žele ukuniti porezne olakšice milijunašima, naftnoj industriji i vlasnicima privatnih aviona. Republikanci za to ne žele ni čuti.

Plan predsjednika Kongresa inače, republikanca, demokrati nazivaju planom za elitni klub, a ne američki narod. On u kratkom vremenu planira rezanje troškova od milijardu i dvjesto milijuna dolara. Kongresom dominira republikanska većina. Senat je pak pod kontrolom demokrata. Stoga ono što prođe u kongresu, ne mora proći u senatu. U godini predsjedničkih predizbora Barack Obama je na najvećem testu svoga mandata.