Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preobratio se

Nekad i sam kriminalac, a doznajte što danas radi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krađa podataka na bankomatima jedna je od metoda kojom hakeri dolaze do povjerljivih informacija i milijuna.

Uređaj koji ide u svaki bankomat i štiti ga od cyber kriminalaca, izumio je rumunjski haker. On u zatvoru služi višegodišnju kaznu upravo zbog djela koja sada pokušava spriječiti. Valentin Boanta, osuđeni haker izumio je uređaj koji bi svijet trebao zaštititi i od tehnološki dobro potkovanih kriminalaca poput njega samoga. U pet mjeseci iza rešetaka osmislio je aparat koji sve bankomate štiti od krađe podataka s kartica.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

'Vidio sam različite bankomate, imaju zastarjele konstrukcije tako da su nesigurni, oni su najslabija karika u sustavu banaka', kazao je osuđeni haker Valentin Boanta.

Izum osuđenog hakera privukao je pozornost jedne rumunjske tvrrtke. Otišli su na sajam inovacija u Ženevi i osvojili nagradu. Na tržište će uskoro. 'Izum koji je osmislio Valentin i koji su naši inženjeri primijenili, mijenja kut pod kojim kartica ulazi u bankomat. Ne ubacujemo je s ove kraće, već duže strane. Unutra se rotira za 90 stupnjeva', kazao je Mircea Tudor, predsjednik MB Telecoma.

>>
Uhićen osumnjičeni za najveći cyber napad u povijesti!

Kako točno radi, poslovna je tajna, a koliko je potrebna zaštita osobnih podataka, najbolje zna sam Valentin. Na pet godina zatvora i osuđen je zbog hakiranja bankovnih kartica. Bio je to i prijelomni trenutak u njegovom životu, nakon kojeg je odlučio krenuti drugim putem.

'Bio sam sretan kad su me uhvatili, osjetio sam olakšanje. Za mene je kriminal bio poput droge, adrenalinska ovisnost. Pa sam nakon toga počeo razvijati sigurnosne sustave, usmjerio se na to', kazao je Boanta.

Predsjednik MB Telecoma je kazao kako Boanta zaslužuje priznanje za svoj rad. 'On popravlja imidž Rumunjske u svijetu i svakako će se pridružiti našem timu kada izađe iz zatvora', dodao je.

Rumunjski hakeri prošle su godine s američkih računa ukrali milijardu dolara. Prema istraživanjima Rumunjska je najveći hakerski centar nakon Kine. Čak je i FBI tamo oformio svoj ured kao pomoć rumunjskim istražiteljima u borbi protiv cyber kriminalaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene