Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene su još rijetke u tijelima odlučivanja te je u 2009. samo sedam žena obavljalo dužnost predsjednika države prema 143 muškaraca.


Stoji u izvješću UN-a objavljeno u kojem ističu da je spolna nejednakost i dalje snažno prisutna u svijetu. U 2009., samo je 11 žena bilo na dužnosti predsjednika vlade, od ukupno 192 premijera.

Vezani članci U krevetu ''Vježbajte na jajima'': Djevojka slikovito pokazala tajnu ženskog užitka kako bi muškarcima olakšala posao Podjela humanitarne pomoći (Arhiva: AFP) Humanitarni radnici seksualno zlostavljali i Sirijke

>> Studija: Za 40 godina žene će vladati svijetom

Žene su sve prisutnije u vladama i u 2008. činile su 17 posto članova vlada, a 1998., bilo ih je samo 8 posto, navodi UN u studiji objavljenoj u srijedu u povodu Svjetskog dana statistike. Žene prodiru i u parlament, no 23 zemlje još nisu dosegnule granicu od 30 posto zastupnica, stoji u izvješću 'Žene u svijetu u 2010'.

Podzastupljenost žena jako je izražena i u svijetu rada pa je na čelu samo 13 od 500 velikih svjetskih kompanija bila žena u 2009. Studija, koja je obuhvatila i školovanje djevojčica, ističe svojevrstan napredak na svjetskoj razini. Postotak osnovnoškolske naobrazbe djevojčica narastao je sa 79 posto 1999., na 86 posto 2007.

Školovanje djevojčica u porastu

Školu najmanje pohađaju djevojčice u središnjoj i zapadnoj Africi, njih manje od 60 posto. Nikakvu školu ne pohađa 49 posto ženske djece u juoistočnoj Aziji, što je znatan nerazmjer u odnosu na 36 posto dječaka. No odstupanja su manja od 2 posto za središnju Aziju i Oceaniju.

Žene zaostaju za muškarcima u plaćama jer primaju 70 do 90 posto plaće koju prima muškarac za jednak posao. Žene rijetko rade na poslovima gdje statusom, moći i autoritetom konkuriraju muškarcima. Najveće razlike u plaćama između muškaraca i žena su u Aziji, a rekordna je Južna Koreja gdje žene u prerađivačkoj industriji zarađuju 57 posto muškarčeve plaće za jednak posao.

Žrtve obiteljskog nasilja

Izvješće je obradilo i podatke o obiteljskom nasilju kojeg su žrtve žene izložene fizičkoj, seksualnoj, psihološkoj ili ekonomskoj agresiji. Postotak žena koje su najmanje jednom u životu bile žrtve fizičkog nasilja varira od regije do regije, od 12 do čak 59 posto.

Postotak žena koje trpe fizičko nasilje svoga partnera penje se od 6 posto u Hong Kongu do više od 40 posto u Bangladešu, na Samoi, Solomonskom otočju te u Turskoj.

U svijetu je oko 75 milijuna muškaraca više nego žena, ali u pojedinim područjima 'nestašica' je muškaraca, a u drugima žena. Općenito je u Europi više žena nego muškaraca.

Kina i Indija, dvije najnapučenije države svijeta imaju velik nerazmjer u korist muškaraca, pa u njima živi 108, odnosno 107 muškaraca na 100 žena. U Pakistanu je 106 muškaraca na 100 žena, a u Bangladešu 102. (Hina)