Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nedjeljni izbori u Grčkoj težak ispit za premijera Karamanlisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni izbori u nedjelju, koje je uvjeren u pobjedu raspisao 6 mjeseci prije roka, bit će težak ispit za konzervativnog premijera Costasa Karamanlisa nakon strahovitih požara koji su nedavno poharali Grčku, odnijeli 66 života i duboko potresli političku scenu.

Bez požara, koji su izbili krajem kolovoza i ukazali na ozbiljne nedostatke u funkcioniranju vlade Costasa Karmanlisa (51), njegova Nova Demokracija vjerojatno bi lako pobijedila socijaliste (Pasok), koje vodi Georgios Papandreou (55).

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Slika nije dostupna Primjer za Jadranku Kosor Grčki premijer zbog krize najavio prijevremene izbore

Zadnje ankete pokazale su da bi obje stranke trebale dobiti podjednak broj glasova, ali velik je i broj neodlučnih birača. Ako i dobije izbore, Karamanlisu prijeti relativna većina u parlamentu koja bi mu otežala vladanje ne odluči li se na savez s drugom strankom, što on odbacuje tvrdeći da će, ne ostvari li apsolutnu većinu, ići na nove izbore.

Georgios Papandreou takvu je najavu nazvao "ucjenom", a u jeku požara krajem kolovoza žestoko je napadao premijera da je svojim nemarom "ponizio" zemlju.

>> Papandreou ili Caramanlis, politika ostaje u obitelji

Općenito je Papandreouov Pasok svoju kampanju usredotočio na optužbe protiv vlade jer nije ispunila obećanja o ozdravljenju javnih financija i boljoj socijalnoj pravdi. Analitičari drže da nije sigurno kako će iz aktualnih premijerovih teškoća Pasok izvući prednost.

Naime, birajući Karamanlisa 2004., Grci su htjeli kazniti socijaliste za njihovih 19 godina vladanja i promatrači drže da bi treća strana mogla profitirati, a to je mala stranka krajnje desnice LAOS koja bi i bez požara vjerojatno osvojila 3 posto potrebnih glasova za ulazak u parlament. Čelnik LAOS-a, Georges Karatzafeis, stoga je u kampanji ublažio svoja antisemitska i ksenofobna stajališta ne bi li proširio krug glasača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene