Kristina Mladenović, arhiva (Foto: AFP)
Kristina Mladenović, arhiva (Foto: AFP)

Nedjelja je bila najtopliji dan od 1939. godine u Sydneyu gdje je temperatura u predgrađu Penrith dosegnula 47,3 stupnjeva Celzijevih i zbog vrućine bio je prekinut teniski meč Australian Open.


Meteorološki zavod je prvotno objavio da je to najtopliji dan u području Sydneya kad je temperatura dosegla 47, 1 stupnjeva u zapadnom predgrađu Penritha.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Kako je Hrvatska preživjela najtopliji dan u godini: Čak se i more ugrijalo do gotovo 30 stupnjeva. Hitna uputila važan apel vozačima Najtopliji dani ovog ljeta (Foto: Dnevnik.hr) U Kninu izmjereno čak 39 stupnjeva, a najgore tek dolazi: "Danas smo imali oko 80 intervencija zbog vrućina"

Na stadionu gdje se igra kriket bilo je izmjereno 57,6 stupnjeva u sredini terena.

Natjecanje na međunarodnom teniskom turniru u Sydneyu također je obustavljeno kad su temperature premašile 40 stupnjeva Celzijevih. Francuskinja Kristina Mladenović, 11. igračica svijeta prekinula je meč i na Twitteru napisala "bila su 43 stupnja, a na igralištu možda i 50 u trenutku kada sam počela" te je izrazila žaljenje svojim fanovima, prenosi agencija AFP.

U širem području Sydneya nametnuta je zabrana paljenja vatre kako bi se izbjegao rizik od požara, koji su uobičajeni za u ljetnom razdoblju u Australiji.

Nekoliko požara već je zabilježeno u subotu, a veći broj kuća uništen je u državama Viktoriji i Južnoj Australiji.

U rujnu 2017. Australci su upozoreni da se pripreme na opasno razdoblje požara nakon jedne od najsuših zima dosad.

Više od 200 rekorda u temperaturi premašeno je širom Australije između prosinca 2016. i veljače 2017. , s toplinskim valovima, požarima i poplavama tijekom ljetnih mjeseci.

Stručnjaci su upozorili da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima.

Zbog relativno male naseljenosti (24 milijuna stanovnika) u odnosu na svoju površinu i velike ovisnosti o ugljenu kao energetnu, Australija je jedan od najvećih svjetskih onečišćivača stakleničkim plinovima po glavi stanovnika. (Hina)