Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PD odlučio ostati u oporbi

Ne nazire se ime mandatara: Talijanski predsjednik počeo konzultacije za sastav nove vlade

Konzultacije za sastav nove vlade u Italiji (Foto: AFP)
Konzultacije za sastav nove vlade u Italiji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Konzultacije za sastav nove vlade u Italiji (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Talijanska Demokratska stranka (PD) lijevog centra planira ostati u oporbi u novom sazivu parlamenta i ne namjerava se pridružiti koalicijskoj vladi, rekao je u četvrtak vršitelj dužnosti tajnika PD-a Maurizio Martina.

"Negativni izborni rezultat ne dopušta nam da formuliramo rješenja za vladu koja bi uključivala nas", izjavio je Martina nakon sastanka s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, koji pokušava okupiti novu vladu nakon izbora 4. ožujka koji nisu dali jasnog pobjednika.

Mattarella je počeo u srijedu konzultacije za formiranja vlade

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Nakon predsjednika domova i malih stranaka u srijedu, Mattarella prima u četvrtak predstavnike glavnih političkih stranaka. Poslijepodne će se sastati s Ligom (krajnja desnica) i Pokretom pet zvijezda (M5S), koje si obje pripisuju pobjedu na parlamentarnim izborima.

Postavši novi šefovi talijanske politike, Luigi Di Maio (M5S) i Matteo Salvini (krajnja desnica) teže mjestu šefa vlade: prvi jer je od svoje stranke napravio prvu stranku Italije s više od 32 posto glasova, drugi jer je podigao Ligu na prvo mjesto unutar desne koalicije, na čelu s 37 posto glasova.

No moguće je da obojica na kraju budu primorana dogovoriti se o trećem imenu, prihvatljivom za obje strane, koje bi vodilo vladu, iako je Luigi Di Maio ponovio u utorak navečer da je jedini kandidat svoje stranke za mjesto premijera.

Već mjesec dana izjave, razmjene i drugi pokušaji otvaranja između glavnih čelnika nisu omogućili postizanje bilo kakvog sporazuma koji bi doveo do vladine većine.

Svi scenariji ostaju stoga mogući nakon ovog kruga razmatranja, počevši od onog izvršnog tijela koje bi okupilo M5S i Ligu, a to je približavanje dviju sila, sada većinskih u parlamentu, omogućilo da se izabere krajem ožujka predsjednike Senata i Zastupničkog doma.

Luigi Di Maio (31) nije zatvorio vrata tom scenariju, ustvrdivši u srijedu navečer na TV postaji La7 da je otvoren većini koja obuhvaća Ligu, ali bez Silvija Berlusconija. Čak je izrazio spremnost raspravljati o imenu ministara, što je promjena u odnosu na početne pozicije.

Takav scenarij podrazumijevao bi da Matteo Salvini, šef Lige, prekine s desnom koalicijom te, dakle, s Forza Italijom, Berlusconijevom strankom, što on još uvijek nije spreman učiniti. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene