Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki mediji objavili su navodni transkript između predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa i njegovog kolege Rodriga Duterete, predsjendika Filipina.


Prema transkriptu poziva, objavljenom u srijedu, Donald Trump je nazvao predsjednika Filipina, Rodriga Dutertea, 29. travnja kako bi raspravljao, dijelom, o rastućoj prijetnji Sjeverne Koreje.  Tijekom tog poziva, Trump je navodno rekao predsjedniku Filipina da Sjedinjene Države imaju "dvije nuklearne podmornice" na obale Sjeverne Koreje.

Vezani članci Donald Trump, Joe Biden Joeu Bidenu velika prednost u anketama, hakirana web-stranica Trumpove kampanje Amy Coney Barrett Trumpova predizborna pobjeda: Senat potvrdio sutkinju Amy Coney Barett u Vrhovni sud

Tijekom istog poziva, Trump je nazvao čelnika Sjeverne Koreje "luđakom s nuklearnim oružjem" i pohvalio Dutertea zbog "nevjerojatnog posla vezanog uz problematiku droge", za što je filipinski predsjednik optužen za počinjenje "mogućeg zločina protiv čovječnosti". Duterte je s druge strane, nazvao bivšeg predsjednika Baracka Obamu "kurvinim sinom".

"Držite se dobrog rada, radite nevjerojatan posao", rekao je Trump Duterteu tijekom poziva.

Američki dužnosnik, koji je govorio u anonimnosti, potvrdio je Washington Postu da je dokument točan prikaz interakcije dvaju čelnika, prenosi CNN.

Razlog poziva nije jasan. Počelo je s Trumpom čestitajući Duterteu na svom pristupu rješavanju problema s droga na Filipinima, prije nego što se raspravljalo o nastaloj prijetnji Sjeverne Koreje. Na kraju je završilo Trumpovim pozivom Dutereta za posjet  Washingtonu.