Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pokusi

Pritisak zbog projektila Sjeverne Koreje: ''Oni otvoreno prijete sigurnosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN je u ponedjeljak zatražio od Sjeverne Koreje da "prekine ispitivanje" balističkih projektila koje "prijeti regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti".

"Očito je da Sjeverna Koreja ubrzavanjem svojih balističkih djelatnosti otvoreno krši rezolucije Vijeća sigurnosti", rekao je UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric reagirajući na nedavne sjevernokorejske pokuse.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lansiranje raketa Nove napetosti: Sjeverna Koreja ispalila krstareće projektile Ilustracija 600 nestalih Nestaju "u ponoru": Mnogi koji pokušaju pobjeći žrtve su trgovine ljudima, ali sudbina onih koji i uspiju još je mračnija

Pjongjang usto treba "razmisliti o nastavku otvorenog dijaloga". Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da je uspješno izvela lansiranje projektila srednjeg dometa unatoč UN-ovim sankcijama.

UN-ovim rezolucijama Pjongjangu se zabranjuje svaka nuklearna i balistička djelatnost. Sjeverna Koreja je pod gospodarskim sankcijama koje Sjedinjene Države žele pooštriti.

Na zahtjev Washingtona, Seula i Tokija, u utorak je zakazana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti. Washington i s Pekingom, jedinim saveznikom Pjongjanga, pregovara o novoj rezoluciji kojom bi se trebao pojačati pritisak na komunistički režim.

Sjeverna Koreja je izvela desetak ispaljivanja projektila od početka godine i velikim koracima grabi prema proizvodnji interkontinentalnog balističkog projektila s nuklearnom bojnom glavom kojim bi mogla gađati američki kontinent. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene