NATO će ove godine nastojati proglasiti svemir kao područje ratovanja, rekla su četiri visoka diplomata, dijelom kako bi se pokazalo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se savez prilagođava novim prijetnjama nakon što je Trump potpisao plan uvođenja američkih svemirskih snaga.

Galerija +0 Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP)

Odlukom koja bi se trebala donijeti na summitu svjetskih čelnika od 3. do 4. prosinca u Londonu na kojemu će sudjelovati i Trump, trebalo bi se službeno priznati da se bitke ne moraju voditi samo na kopnu, vodi, u zraku i računalnom prostoru već i u svemiru.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov iz Madrida: "Milanović je dosta popustio i vrući krumpir prebacio na Sabor" Slika nije dostupna Jeziva ruska "čestitka" početku NATO samita: "Roscosmos objavljuje satelitske fotografije mjesta 'centara odlučivanja'"

"Postoji slaganje o tome da bismo trebali proglasiti svemir prostorom za ratovanje, a summit u Londonu je najbolje mjesto da to postane službeno", rekao je visoki diplomat NATO-a uključen u rasprave i upozorio da se o tehničkim pitanjima još razgovara.

Diplomati iz NATO-a demantiraju da bi se ratovalo u svemiru, ali kažu da bi njegovo proglašenje mjestom ratovanja pokrenulo raspravu treba li NATO upotrijebiti svemirsko oružje u zračnoj obrani protiv neprijateljskih raketa ili uništavanja satelita.

Odluka o proglašenju svemira novim frontom obrane mogla bi uvjeriti Trumpa da je Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora koristan saveznik u odvraćanju Kine, rastuće suparničke vojne sile, kazali su diplomati.

Iako zemlje NATO-a posjeduju 65 posto svih satelita u svemiru, komercijalni kineski sateliti nude razne mogućnosti od brzog interneta u zrakoplovima do praćenja raketa i naoružanih snaga na terenu.

Kina razvija oružja koja će se moći koristiti u orbiti i postala je prva zemlja čija je sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca prošle godine.

Rusija, nekadašnji strateški partner NATO-a, a sada za mnoge saveznike neprijateljska sila, također je svemirska sila i jedna od rijetkih zemalja koja može lansirati satelite u orbitu.

"Može se ratovati isključivo u svemiru, ali onaj tko kontrolira svemir, kontrolira i ono što se događa na kopnu, moru i u zraku", rekao je bivši dužnosnik NATO-a Jamie Shea, a sada analitičar u Friends of Europe think-tanku u Bruxellesu.

Očekuje se da će se ministri obrane NATO-a dogovoriti o široj svemirskoj politici na redovitom sastanku u Bruxellesu, iako još neće biti odluke o proglašenju svemira operativnom domenom obrane. Drugi diplomat je poručio da je odluka koja će imati snažne posljedice "poklon Trumpu".

Trump, koji je iskoristio posljednji sastanak NATO-a u srpnju prošle godine kako bi prozvao europske saveznike zbog izdvajanja za obranu i optužio Njemačku da je "zatočenik ruske energije", potpisao je u veljači plan za početak stvaranja američkih svemirskih snaga. (Hina)

SAD i Iran na rubu rata, Trump u posljednji trenutak stopirao napad: "Napravili su veliku pogrešku, imamo dokumentirano" Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) +0 Donald Trump (Foto: AFP)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju