Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO zabrinut povlačenjem Rusije iz CFE-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog odluke Rusije da se povuče iz Sporazuma o kontroli konvencionalnog naoružanja u Europi (CFE).

Sjevernoatlantski savez, sa svojih 26 članica, priopćio je da iznimno drži do Sporazuma o kontroli konvencionalnog naoružanja u Europi i zatražio od Moskve da potraži rješenje putem dijaloga.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

- Odluka Ruske Federacije je duboko razočaravajuća. Saveznici su vrlo zabrinuti zbog ove jednostrane odluke, stoji u priopćenju NATO-a.

Ukaz o povlačenju iz CFE-a ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošlog petka, a u ponedjeljak je, prema neimenovanim diplomatskim izvorima, službena Moskva dostavila NATO-u memorandum u kojem potvrđuje da se povlači iz Sporazuma i navodi razloge za to.

Prema tim izvorima, u memorandumu se navodi da je za povlačenje određen datum 12. prosinca. Razlozi su, kako se navodi, širenje NATO-a na granice Rusije i postavljanje američkih baza u Bugarskoj i Rumunjskoj, kao i činjenica da zemlje NATO-a nisu ratificirale verziju sporazuma (CFE) revidiranu 1999. u Istanbulu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene