Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO traži povlačenje ruskih postrojba iz Abhazije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je pozvao na povlačenje 'stotina ruskih vojnika' koji se trenutačno razmještaju u gruzijskoj separatističkoj republici Abhaziji i čiji je dolazak 'očita povreda gruzijskog suvereniteta'.

'Zabrinut sam zbog trenutačnog razmještanja više stotina ruskih vojnika u gruzijskoj regiji Abhaziji koje dodatno pojačava nestabilnost područja na kojemu je stanje ionako napeto', rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Slika nije dostupna Zabrinutost u NATO-u Scheffer pozvao Sloveniju da učini sve da Hrvatska uđe u NATO

Raspoređivanje snaga je 'očita povreda suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Gruzije, i Rusija i Gruzija trebaju brzo započeti otvoreni dijalog na visokoj razini kako bi postigle smanjenje napetosti'.

Sjedinjene Države su još u subotu objavile da su 'zapanjene' slanjem ruskog pojačanja u Abhaziju, pošto je Moskva najavila da će u prorusku pobunjenu republiku poslati postrojbu 'nenaoružanih' vojnika pridruženih ruskoj željeznici kojih je, prema abhaskim vlastima, četiristotinjak.

Europska unija nije dala izjavu o toj odluci Moskve.

No glavni diplomat Javier Solana planira u petak posjetiti gruzijsku prijestolnicu Tbilisi i Abhaziju, prvi put od 1999., kada je stupio na dužnost Visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili trebao je u utorak telefonski razgovarati o stanju u Abhaziji s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedovom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene