Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nato summit

Kraljica Elizabeta i princ Charles primili čelnike država i vlada, članica NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska politička elita okupila se u Londonu, gdje počinje NATO summit.

Ono što je trebala biti proslava 70. godišnjice postojanja i prije početka pretvorilo se u rasprave o budućnosti Saveza. Glavni razlog - Donald Trump. Kadgod Trump kroči na europsko tlo, jasno je da će biti tenzija. Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpa je prozvao zbog niza jednostranih odluka, bez konzultacija s ostalim članicama NATO-a: od povlačenja vojske iz Sirije, do raskida nuklearnih sporazuma s Rusijom i Iranom. Trump prigovara za nepreuzimanje zatočenih boraca ISIL-a s europskim putovnicama.

Pročitajte i ovo Donald Trump Christoph Heusgen Drugo mišljenje: ''Možda će vas ovo iznenaditi, ali Donald Trump ima pravo'' Donald Trump plati pa ćeš dobiti Trump nakon bijesnih reakcija NATO-a: "Učinio sam Savez jakim dok sam bio predsjednik"

Summit obilježava i napetost na relaciji Europa - Turska. Erdogan prijeti blokadom plana dodatne zaštite istoka Europe od Rusije, ako članice ne proglase teroristima pojedine kurdske skupine. Tema broj jedan nedvojbeno će biti financiranje Saveza. Zbog toga i Hrvatska povećava svoj vojni proračun, za 40 % u sljedeće 4,5 godine.

Prije ozbiljnih razgovora - na rasporedu su opuštenija druženja. Čelnike NATO država u utorak navečer u Buckinghamskoj je palači okupila britanska kraljica. U Londonu je ekipa Dnevnika Nove TV koja prati sva događanja. Budu li se svi pridržavali kraljevskih manira, teške teme i svađalački tonovi izostat će na prijamu. Naravno, isto vrijedi ukoliko američki predsjednik Donald Trump ne pripredi neko svoje verbalno iznenađenje u nekoj svojoj maniri.

Za istim stolom nesuglasice i razmimoilaženja

Engleska kraljica Elizabeta i princ Charles primili su čelnike država i vlada, članica NATO-a. Puno je tema o kojima će se razgovarati, a visoke dužnosnike primit će i britanski premijer Boris Johnson.

70. jubilarni rođendan Saveza ne protiče u slavljeničkoj atmosferi kako se očekivalo nego u moru nesuglasica, ne samo zbog 'dijagnoze' koju je prije nekoliko tjedana postavio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Za istim stolom su nesuglasice, razmimoilaženja, ali i pitanja financiranja same organizacije.

 

'Neposlušne saveznice' prije dolaska u London obvezale su se da će ulagati u obranu onih famoznih 2 % BDP-a, među njima je i Hrvatska. Hrvatska u tome nije usamljena. Premijer Plenković najavio je da će kroz narednih nekoliko godina povećati svoj proračun.

Cijela večer i skup ne prolazi bez prosvjednika. Donalda Trumpa i turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana dočekali su prosvjednici. Okupili su se ljudi koji se protive intervenciji u Siriji, a i oni koji se ne slažu s Trumpovom politikom. Razlog je to zašto je cijeli skup dislociran nekih 20-ak kilometara od Londona i zbog čega je cijela britanska vlada htjela izbjeći cijelu situaciju i scene s prosvjednicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene