Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Air Defender 23

NATO diže 220 vojnih zrakoplova: "Želi se poslati poruka Rusiji"

Vojni zrakoplov
Vojni zrakoplov Afp
Aktualno Galerija Vojni zrakoplov Vojni zrakoplov Foto: Afp Vojni zrakoplov - 2 Vojni zrakoplov - 2 Foto: Afp Vojni zrakoplov - 3 Vojni zrakoplov - 3 Foto: Afp Vojni zrakoplov - 6 Vojni zrakoplov - 6 Foto: Afp +3 Vojni zrakoplov - 4 Galerija 1/8 >>
NATO će idućeg tjedna provesti najveću zračnu vježbu kojom će koordinirati Njemačka, priopćili su u srijedu američki i njemački dužnosnici.

Vježba "Air Defender 23" počet će u ponedjeljak i trajat će desetak dana uz sudjelovanje oko 220 vojnih zrakoplova iz 25 država članica i partnera Sjevernoatlantskog saveza.

"Vježba će biti obrambene naravi, ali se njome želi poslati poruka, napose Rusiji", rekla je novinarima američka veleposlanica u Njemačkoj Amy Gutmann.

"Doista bi me iznenadilo da jedan svjetski čelnik ne povede računa o tome što to govori o naravi tog saveza, što znači snaga tog saveza, a to uključuje (Vladimira) Putina", ruskog predsjednika, istaknula je.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Sigurnosni i organizacijski izazov NATO čuva nebo zemlje u kojoj se okupljaju čelnici: Već nekoliko puta pronađene krhotine projektila zbog rata u Ukrajini

Vježba je planirana 2018., dijelom i kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014., premda nije uperena "ni protiv koga", rekao je pak general Ingo Gerhartz, zapovjednik njemačkih zračnih snaga. "Mi smo obrambeni savez i vježba je tako i zamišljena", dodao je.

"Ova vježba treba upotpuniti stalnu prisutnost Sjedinjenih Država u Europi i osigurati obuku na višoj razini od one koja se obično provodi na kontinentu", rekao je general Michael Loh, ravnatelj američke Zračne nacionalne garde.

Zasad nije planirano da "Air Defender" bude redovita vježba, rekla je Gutmann. No, "ne želimo da bude i posljednja", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Otkazan vam je let, ukrcaj čekate satima...: Ne dajte da vas preveslaju, možda imate pravo na 600 eura

Odgovarajući na pitanje o mogućem poremećaju civilnog zračnog prometa tijekom vježbe, general Gerhartz istaknuo je da su planeri učinili "sve što je u njihovoj moći" kako bi se spriječilo kašnjenje i otkazivanje letova, dok u nekim dijelovima Njemačke počinju školski praznici.

Sjevernoatlantski savez, osnovan počekom hladnog rata, postao je najveća organizacija za kolektivnu obranu s 31 državom članicom u Europi i u Sjevernoj Americi.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene