Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO upozorava da bi Rusija mogla stvoriti plinski kartel od Alžira do središnje Azije kojeg bi koristila kao političko sredstvo u odnosima s Europom, objavili su izvori iz NATO-a.


Upozorenje o tom "plinskom OPEC-u" nalazi se u povjerljivom izvješću gospodarskog odbora NATO-a predstavljenom članicama Saveza prošloga tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Smanjena isporuka ruskog plina: Hoće li hrvatska kućanstva biti ugrožena? Slika nije dostupna Prijete separatisti: Hoće li Europa ostati bez opskrbe plinom?

U njemu stoji da Rusija, koja Europi osigurava četvrtinu potrebnog plina, nastoji privući Alžir, Libiju, Katar, države središnje Azije i vjerojatno Iran u kartel koji bi imao odlučujući utjecaj na tržištu plina.

To bi ujedno osnažilo poziciju Rusije u odnosima s Europom, osobito sa susjedima Gruzijom i Ukrajinom čije približavanje NATO-u i Europskoj uniji Moskva želi zaustaviti, kažu izvori.

Ističu kako to izvješće predstavlja stajališta stručnjaka iz članica NATO-a, a ne službeni stav Saveza te da ne sadrži nikakve prijedloge mogućih akcija NATO-a.