Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO: Rusi žele plinski kartel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO upozorava da bi Rusija mogla stvoriti plinski kartel od Alžira do središnje Azije kojeg bi koristila kao političko sredstvo u odnosima s Europom, objavili su izvori iz NATO-a.

Upozorenje o tom "plinskom OPEC-u" nalazi se u povjerljivom izvješću gospodarskog odbora NATO-a predstavljenom članicama Saveza prošloga tjedna.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

U njemu stoji da Rusija, koja Europi osigurava četvrtinu potrebnog plina, nastoji privući Alžir, Libiju, Katar, države središnje Azije i vjerojatno Iran u kartel koji bi imao odlučujući utjecaj na tržištu plina.

To bi ujedno osnažilo poziciju Rusije u odnosima s Europom, osobito sa susjedima Gruzijom i Ukrajinom čije približavanje NATO-u i Europskoj uniji Moskva želi zaustaviti, kažu izvori.

Ističu kako to izvješće predstavlja stajališta stručnjaka iz članica NATO-a, a ne službeni stav Saveza te da ne sadrži nikakve prijedloge mogućih akcija NATO-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene